Elk jaar is er weer de strijd wanneer kerstboom omgezaagd moet worden of van zolder gehaald moet worden en in de woonkamer moet worden neergezet. Volgens de ongeschreven regels mag je op 21 december de kerstboom neerzetten.
Heden ten dage gebeurt dit steeds vroeger. Voorheen was dit pas na Sinterklaas was vertrokken, tegenwoordig vanaf 100 dagen voor kerstmis. Er ontstaan steeds meer twee kampen:
- ‘Kamp als Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken, mag de kerstboom zijn intrede doen.’
- ‘Kamp het kan mij niet vroeg genoeg beginnen. De kerstboom kan in de woonkamer staan wanneer de Pieten op de ramen bonken om de cadeautjes te brengen.’
- (eigenlijk drie kampen) ‘Kamp het maakt mij niets uit, doe wat jullie willen. Ook wel kamp Blanco genoemd.’
Kerstboom maakt gelukkig
Voor veel mensen is de kersttijd een fijne periode. We zijn veel meer in huis te vinden en hebben meer contact met familie en vrienden. Het is een tijd dat we veel meer sociale contacten hebben. Een kerstboom kan aan deze gelukkige tijd een bijdrage leveren. De lichtjes en de geur zijn sfeerverhogend. Alleen al het kijken naar de kerstboom kan een genot zijn! Wanneer kerstboom neerzetten maakt dan ook niet echt uit.
Het is echter goed om te onthouden, dat een kerstboom daar maar een klein onderdeel van is. Ben je ongelukkig, dan zou een kerstboom je kunnen opfleuren, maar het zal je problemen er niet minder om maken. Maar zit je niet goed in je vel en kun je niet wachten om je kerstverlichting tevoorschijn te halen? Doen! Zeggen de psychologen. Je kunt er namelijk een flinke boost van krijgen! Kerstmis is tenslotte ook een periode van hoop en van licht in de duisternis.
Geniet van het optuigen van de kerstboom. Want het is een groot feest om een boom te versieren met allerlei versiersels. Onder andere de kerstballen en de piek. Maar vooral de zelfgemaakte knutselwerkjes van de kinderen zijn leuk om op te hangen of neer te zetten.
Lees ook: Waarom worden we gelukkig van vroeg de kerstboom opzetten?
Vroeg kerstboom optuigen in oktober?
Na de zomervakantie beginnen tuincentra al met de presentatie van de kerstshow, die vaak vanaf oktober opengaat. In theorie zou het dus zeker mogelijk zijn om als consument een kerstboom in huis te halen! Er zijn zeker mensen die dit ook doen, vooral gezinnen zonder kinderen zullen dit doen. Echter wanneer we nog de zomertijd hanteren, en we nog dagen van 20 graden of meer kunnen meemaken, is een kerstboom neerzetten best wel vroeg.
Er zijn ook mensen die niet kunnen wachten om hun boompje een plek in de huiskamer te geven. Over het algemeen is een boom die je in oktober plaatst, een kunstkerstboom omdat echte bomen niet zo lang mooi blijven. Plaats je toch een echte boom zorg dan dat hij water krijgt en kies voor een kerstboom die niet snel zijn naalden verliest.
Wanneer kerstboom opzetten; voor of na Sinterklaas
Het zijn twee aparte feesten
Sinterklaas en Kerstmis zijn tweede verschillende feesten, met beiden hun eigen achtergrond en gedachtegoed. Het is zonde om die twee door elkaar te halen.
Respect voor Sinterklaas en de Kerstman
~Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt!~
De kinderen schrikken op en rennen naar de voordeur. Maar daarvoor moeten ze eerst langs de kerstboom rennen. Dan worden ze toch een beetje afgeleid door een ‘rekwisiet’ van een ander feest en is er minder aandacht voor Sinterklaas.
Apart genieten
Het zijn drukke tijden zo aan het einde van elk jaar. Halverwege november ontvangen we de goede Sint. De vlindertjes in de buikjes van onze kinderen fladderen dan alle kanten op. Het zijn spannende en leuke tijden. Je mag je schoen zetten, pepernoten eten en genieten van Pakjesavond. En misschien mag je zelfs even naar het Pietenhuis. Genoeg leuke uitjes dus in die drie weken dat Sinterklaas ons land aandoet.
Als je dan ook nog eens de kerstboom optuigt heb je er weer een leuke activiteit bij. Alleen is dit dan tijdens het feest van Sinterklaas. Wat dat betreft kun je beter wachten totdat Sinterklaas weg is, zodat je na dat feest ook nog een leuke activiteit hebt waar de kinderen naar uit kunnen kijken. Want je moet tenslotte nog de tijd overbruggen tot dat het echte kerstfeest losbarst.
De boom blijft langer goed
Wanneer je de kerstboom pas later in het huis plaatst, dan kun je ervan genieten tot en met Kerstmis. Zet je de kerstboom al eerder neer, dan heb je de kans dat hij al zijn naalden al verloren is wanneer jij op Tweede Kerstdag aan het kerstmaal zit.
Kerstmis draait om het geloof
Kerstmis draait om het geloof en niet om cadeautjes van Sinterklaas. Tijdens Kerstmis moet je stilstaan bij de geboorte van Jezus. Het is van belang om hier goed bij stil te staan en dankbaar te zijn voor wat de wereld heeft gekregen van God.
Kerstboom opzetten 6 december
Bij veel families is het een traditie om de kerstboom de dag na de Sinterklaasviering neer te zetten. Nederland heeft natuurlijk zijn Sinttraditie en vooral, wanneer er kinderen zijn, zal de kerstboom niet vóór de 5e december neergezet worden. Sinterklaas vieren onder de kerstboom is vaak teveel prikkels.
Tegenwoordig lijkt het echter dat dat steeds minder uitmaakt. En met de niet van echt te onderscheiden kerstbomen, kan dat ook. Vroeger had iedereen een échte boom. Wanneer je deze vanaf 6 december zou neerzetten, dan was hij met de kerstdagen kaal. En dan tot 6 januari laten staan was al helemaal een uitdaging. Nu is dat toch anders en blijven kerstbomen veel langer mooi.
Argumenten: ‘Kamp het kan mij niet vroeg genoeg beginnen. De kerstboom kan in de woonkamer staan wanneer de Pieten op de ramen bonken om de cadeautjes te brengen.’
Lees ook: Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen?
Ik ben dol op al die lampjes
Dit kamp geniet van het kerstfeest en het kan hen niet vroeg genoeg beginnen. Die lampjes kunnen dus lekker shinen in de kerstboom, tuin en op het balkon. De donkere dagen zijn aangebroken, dus die lampjes moeten er komen.
Het kan mij niet feest genoeg zijn
Waarom één feest vieren wanneer je er twee tegelijk kan vieren? De tradities van beide feesten kunnen samen een mooi geheel worden. Een warme kop chocolademelk met een banketstaaf, klinkt lekker. En als je dit samen met familie en de zak van Sinterklaas samen viert, kan het avondje voor deze mensen niet meer stuk.
Sinterklaas en de Kerstman bijten elkaar niet
Heb je ooit ruzie gezien tussen Sinterklaas en de Kerstman? Nee! En dit kamp ook niet. De twee feestmannen kunnen hun verjaardag toch samen vieren.
En het eindigt altijd met hetzelfde zinnetje: Vrede op aarde!
Laat iedereen in hun waarde. Elk persoon kiest waar hij of zij voor staat. En Kerstmis is juist een feest om in vrede met elkaar om te gaan. Ga als twee verschillende kampen niet tegenover elkaar staan, maar luister naar de argumenten van de ander. Respecteer de ander. En als je dat kunt, dan worden het toch fantastische feestdagen.
Wanneer wordt de kerstboom in Amerika opgezet?
Thanksgiving is een traditionele feestdag in de V.S. Familie’s komen van heinde en verre, om dit feest met elkaar te vieren. Traditioneel vindt deze dag altijd de vierde donderdag in november plaats. De dag erna (Black Friday) gaan de Amerikanen op pad om de eerste inkopen voor Kerstmis te doen.
Dat weekend of die vrijdag, wordt de kerstboom meestal opgezet en zie je overal de eerste kerstversieringen verschijnen. Kerstmis is voor de Amerikanen hét feest van het jaar. Er wordt financieel flink uitgepakt en niks is te gek. De winkeliers behalen uit de periode vanaf Thanksgiving day tot Kerstmis de meeste winst.
Lees ook: Thanksgiving vieren in Nederland
Vanaf wanneer zijn kerstbomen te koop?
Lees ook: Tips voor het kopen van een kerstboom en hoe te versieren.
Kunstkerstbomen
Kunstkerstbomen kun je het hele jaar door aanschaffen. Wil je een goede kwaliteit kunstkerstboom, dan is het slim om vlak na de kerst een boom aan te schaffen. Kunstkerstbomen zijn na de kerst heel vaak in de aanbieding. Dat kan tientallen euro’s schelen.
Meer informatie vind je hier.
Een échte kerstboom
Veel Nederlanders gaan na 5 december nadenken over een kerstboom. De beste kerstbomen schaf je eigenlijk al eind november aan, omdat de beste bomen natuurlijk eerder worden meegenomen. Dit is de beste periode. Je hoeft de boom echter nog niet meteen te plaatsen, als je liever wil wachten tot na de Sinterklaas.
Zet hem dan koel in een garage of schuur in een emmer water. Bij de kerstboomverkoper gebeurt dit niet. Het kan dan zomaar zijn dat je een boom aanschaft die al een dag of 10 bij de verkoper in de winkel staat. Naast het tuincentrum kan je ook zelf je kerstboom zagen.
Lees ook: Soorten kerstbomen en hun eigenschappen
Hoe lang mag de kerstboom blijven staan?
En dan heb je natuurlijk nog de discussie wanneer de kerstboom eruit moet. Eind december is het kerst. Maar veel bedrijven beginnen al met de verkoop van kerstproducten en kerstreclames in oktober. Kerst lijkt niet meer iets te zijn van de maand december, maar iets wat de hele winter van kracht is. De meeste mensen zetten hun kerstboom ergens na sinterklaas op. Maar door de kerststress kan het weghalen van de kerstboom er bij inschieten.
Wanneer hoort zo’n kerstboom eigenlijk de deur uit te gaan? De ongeschreven regel (al die onhandige ongeschreven regels ook) zegt dat dit pas na 6 januari (de Drie Koningen) mag. Deels ook vanwege het bijgeloof dat je ongeluk krijgt als je de boom eerder aftuigt. Maar tegenwoordig gaat de boom ook sneller de deur uit. Op 2 januari tuigen de meeste mensen hun kerstboom alweer af. Het feestgedruis is voorbij en de rust keert weer terug in de huizen.
Wanneer moet de kerstboom weg?
Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot en met 6 januari. De figuurlijke komst van de drie koningen op 6 januari zou moeten stellen dat de kerstboom de deur uit moet. Veel mensen zetten de kerstboom een van de eerste dagen van januari de deur uit. Het nieuwe jaar is dan immers begonnen en veel mensen willen deze met een frisse start beginnen.
Wanneer je een ‘echte’ boom hebt, kan het verstandig zijn deze bijtijds aan de weg te zetten, aangezien in veel gemeentes bomen begin januari worden opgehaald. Maar als je bijvoorbeeld een kunstkerstboom hebt, dan kan je deze prima nog tot halverwege januari laten staan.
Lees ook: Wanneer kerstboom weghalen & kerststal opruimen
Persoonlijke keuze
Wanneer jij je kerstboom weghaalt, is erg persoonlijk. Als je een ‘echte’ boom in huis hebt, dan moet deze na een paar weken wel weg, omdat de boom anders van ellende uit elkaar valt. Maar als je een kunstkerstboom hebt, dan kan je deze in principe net zo lang laten staan tot je er genoeg van hebt. Er zijn zelfs mensen die hun kunstkerstboom tot en met februari laten staan.
Dat is ook niet zo gek, want zo’n boom brengt veel sfeer in huis. Daarnaast ben je er niemand mee tot last, dus laat de sociale conventies voor wat ze zijn en laat een kerstboom lekker staan als jij je daar prettig bij voelt.
Inzamelen
Check in jullie gemeente of er een inzamelingsactie is. Meestal kunnen kinderen de kerstbomen inleveren en krijgen ze er een bon, geld of lootje voor.
Recycle
Recycle je boom. Met andere woorden: zet je boom na gebruik in de tuin en haal hem een jaar later weer uit de tuin en zet hem in de kamer. Zo heb je minimaal twee jaar lang plezier van je kerstboom voor de prijs van één 😊.
Wanneer zet jij de kerstboom op?
1 november staat mijn kerstboom altijd in huis.