Skip to Content

Waarom worden we gelukkig van vroeg de kerstboom opzetten?

Het begint steeds normaler te worden om ergens eind november de kerstboom al neer te zetten! Waar we eerst braaf wachten totdat Sinterklaas het land weer uit was, zie je voor pakjesavond al lichtjes twinkelen als je in het donker buiten komt. Waarom is het allemaal vroeger geworden en is het waar dat je gelukkig wordt van die kerstboom?

Hoe is deze trend ontstaan

Helemaal zeker weten doe je het natuurlijk niet, maar bij het eerste Coronajaar werd ervan uitgegaan dat mensen op zoek waren naar gezelligheid. Het was de gezellige tegenhanger voor alle lockdowns en dergelijke die we over ons heen hadden gekregen.

Dit jaar zou je zeggen dat er van dat soort zaken helemaal niks aan de orde is, toch zag je ook nu al heel vroeg lichtjes en zelfs hele kerstbomen in huis staan. Blijkbaar is het toch erg goed bevallen om al zo vroeg van de kerstboom te genieten. Dat dat niet helemaal raar is, blijkt uit onderzoek. Want je zou er zelfs gelukkiger van worden!

Vroeg je kerstversiering hangen? Dan ben jij gelukkiger!

RTL-nieuws en andere media kwamen in september al met het nieuws dat er een onderzoek was geweest en mensen die al vroeg hun huis willen versieren zouden gelukkiger zijn. Maar waarom is dat dan zo? Britse onderzoekers, psychoanalist Steve McKeown en psychotherapeut Amy Morin, kwamen erachter dat dit komt omdat het ophangen van de kerstversiering herinneringen naar boven haalt van vroeger.

In het artikel van RTL wordt er dan ook de kerstman bijgehaald waar je toen nog in geloofde. Nu zal dat in Nederland misschien minder leven, want de kerstman is hier toch een beetje een ondergeschoven kindje door Sinterklaas.

Maar kerst staat ook hier natuurlijk wel voor mooie herinneringen die je een fijn gevoel kunnen geven. En misschien zit er toch ergens wel iets magisch in. Want in je kinderjaren kon je dat moeiteloos op van alles plakken…

Je bent aardiger als je veel versiering ophangt!

Het gaat zelfs nog verder. Onderzoekers van Science Direct zeggen zelfs dat de hoeveelheid kerstversiering die je ophangt/neerzet iets over jou zegt. Mensen vinden jou aardiger als je je huis uitbundig versiert!

Samen zijn

Nog een ander punt die aangehaald wordt is de samenhang tussen kerstdecoratie en samen zijn. Kerstliefhebbers zouden een goede band hebben met familie en vrienden.

Ook dat is niet vreemd, want kerst staat voor veel mensen immers gelijk aan samen zijn met familie en/of vrienden. Door de versiering op te hangen kom je dan al uit bij die dagen die voor jou dan het toppunt van geluk zijn.

Andersom: ben jij alleen en eenzaam? Vaak wordt dat met de feestdagen extra gevoeld en je zult dus juist niet gelukkig worden van de versieringen… Dat drukt je immers steeds met je neus op de feiten.

Je bent socialer

Geloof het of niet, maar als jij je huis en tuin prachtig versierd, word je opeens heel sociaal gevonden. Mensen vinden je aardig omdat jouw versiering hen een positief gevoel geeft (en dan komen we dus weer uit op die nostalgie) of omdat de kerst in zijn algemeenheid voor hen staat voor mooie gedachten. Is ook een leuke reden om alvast te versieren, toch?

En als de boom staat kunnen gelijk ook de cadeautjes onder de boom gelegd worden.

Word je gelukkig van kerstversiering of is het andersom?

Het stukje van RTL doet in eerste instantie lijken alsof mensen die gelukkiger zijn eerder hun kerstversiering zullen pakken. Hoewel de uitleg al doet vermoeden dat juist de kerstversiering de mensen gelukkig maakt. Zit toch een klein verschilletje in.

Maar het betekent ook dat jij het kan gebruiken om je gelukkiger te gaan voelen! Pak die kerstboom, hang lichtjes op en decoreer je huis met nog meer kerstspullen en voel je fijner. Overigens heeft niet alleen kerstversiering deze uitwerking. Ook kerstmuziek zorgt hiervoor!

Kleine kanttekening: zoals al eerder gezegd werkt dit niet als kerst voor jou juist verdrietige herinneringen naar boven haalt…

Andere redenen om vroeg de kerstversiering te pakken

Als je van jezelf weet dat je blij wordt van kerst, dan is het logisch dat je al vroeg hiermee beginnen wilt. Maar er kunnen natuurlijk heel veel redenen zijn waarom je alvast versiert:

  • Je hebt een hekel aan donker en al die lichtjes in de tuin maken het minder donker
  • Je vindt het gewoon gezellig en dat had je nou net even nodig (bijvoorbeeld door die lockdowns)
  • Sommige mensen willen hiermee eerdere teleurstellingen compenseren die tijdens de feestdagen gebeurd zijn.
  • Juist mooie herinneringen aan iemand die je mist en die te maken hebben met de feestdagen kan een reden zijn om dit gevoel bij je te willen houden
  • Zoals gezegd dus terug willen gaan naar je magische gevoel van vroeger
  • Terug willen naar een tijd dat alles eenvoudiger was en het kerstgevoel past daarbij.
  • Je houdt van de winter en je huis in wintersferen zetten maakt je blij.
  • Je hebt al iets moois gezien in de winkel en gekocht en nu zet je alvast alles maar neer…je bent nu toch al in de stemming.

Maar wat is geluk?

Nu hebben we het steeds over gelukkiger zijn, maar wanneer voel je je eigenlijk gelukkig? Dat is een heel persoonlijk gevoel, wat voor iedereen dus anders is. Waar het om gaat is uiteraard dat jij je fijn voelt en waarom en op hoe een manier, daar is geen maatstaaf naast te leggen.

De één is al heel gelukkig als hij met een kopje koffie in de zon zit. Terwijl de ander pas gelukkig is als alles in zijn leven klopt…

Geluk kan een heel diep tevreden gevoel zijn of simpelweg gaan om plezier maken. Maar ook daarin zal iedereen andere maatstaven hebben. Waar het in ieder geval op neer komt is dat mensen zich dus fijn en positief (of positiever) voelen als de kerstversiering in huis hangt en staat.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *