Skip to Content

Spelletjes kerst cadeautjes uitpakken voor kinderen en volwassenen

Spelletjes kerst cadeautjes uitpakken voor kinderen en volwassenen

Ga je cadeautjes uitwisselen met Kerst en ben je op zoek naar een origineel spelletje of manier om de cadeautjes uit te pakken. Er zijn verschillende alternatieven mogelijk, samen met kinderen of voor alleen met volwassenen. Natuurlijk is het ook altijd afhankelijk van of je cadeautjes voorzien zijn van een naam of je willekeurige cadeautjes uitwisselt.

Cadeau uitpakken tips

  • Probeer alle aanwezigen te betrekken bij het uitpakken.
  • Begin het feestje met uitpakken, zeker bij jonge kinderen. Dan is de spanning niet meer zo groot. Doe je het later op de middag, schrijf dan met een pen de naam op het cadeautje zodat je weet wie moet geven.
  • Leg van tevoren een vuilniszak klaar. Na het uitpakken kunnen daar alle cadeaupapiertjes in gestopt worden zodat deze niet gaan rondzweven. Of in stukjes gescheurd worden.
  • De kans is groot dat de kinderen na het uitpakken graag met het nieuwe speelgoed willen spelen (meteen of later op de dag). Om dat te voorkomen kan je het speelgoed direct in een tas stoppen of hoog wegleggen uit het zicht.

Cadeautjes speurtocht

Wil je voorkomen dat gelijk binnen 5 minuten alle cadeautjes uitgepakt zijn? Je kan er dan een complete speurtocht van te maken! Je kunt van tevoren al een speurtochtje uitstippelen.

Je kunt dit in het klein doen, door de speurtocht binnen je huis (en eventueel je eigen tuin) te houden of groter aanpakken met een speurtocht door de buurt. Je kan bijvoorbeeld een fotospeurtocht maken of op kleine papiertjes locaties in huis tekenen, zoals onder het bed, in de badkamer etc. Is de locatie gevonden, vinden ze daar weer een nieuw briefje etc. Totdat op de laatste locatie de cadeautjes liggen.

Maak de speurtocht zo dat alle kinderen mee moeten denken over de te volgen route, als kinderen nog niet kunnen lezen kan je dus creatief zijn met tekeningen.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 wie mag een cadeautje uitpakken

Je kent vast wel het spelletje, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 wie mag ik een kusje geven, daar is dit een variant op. In plaats van kusjes gaat het bij Kerst natuurlijk om de cadeautjes. Dit kan je doen door een kringetje te maken en iemand in het midden een rondje te laten draaien. Diegene die aangewezen wordt mag het cadeautje uitpakken en de volgende aanwijzen.

In plaats van staand draaien, kan je ook een bureaustoel gebruiken en die rond laten draaien totdat de persoon stop zegt.

Ballon prikken

Voor alle aanwezigen maak je een kaartje met de naam erop, deze stop je in een ballon die je daarna opblaast. Eventueel kun je er voor een feestelijk effect nog wat confetti bijdoen. Er mag telkens een ballon kapot geprikt worden. De naam die daaruit komt dwarrelen mag een cadeautje uitpakken, tot iedereen is geweest.

Spel cadeautjes uitpakken met dobbelsteen (zeer geschikt voor volwassenen)

Afhankelijk van het aantal kinderen op het feestje zijn er 1 of 2 dobbelstenen nodig. Daarmee mag gegooid worden en zal er een getal tussen de twee en twaalf gegooid worden. Ieder kind mag een getal kiezen en als dat getal wordt gegooid door de jarige mag het cadeautje uitgepakt worden.

Lees ook: Kerst dobbelspel met cadeautjes

Stopdans

Wie kent het onderdeel niet bij Ik hou van Holland waarbij ze een feestje vieren en er een cadeautje de kring doorgegeven wordt. Nu gaat er echter niet één cadeautje rond, maar allemaal. Op de achtergrond speelt een muziekje.

Zodra de muziek stopt, mag de persoon die het cadeautje dat het vast heeft uitpakken. Als er al een aantal cadeautjes zijn uitgepakt is er dus een kans dat er geen cadeautje vastgehouden wordt en kan het spel nog een keer gespeeld worden.

Spinnenweb speurtocht

Door het huis (of de woonkamer) wordt een web van touwen gemaakt, ieder touwtje leidt naar een kerstcadeautje. Is het cadeautje gevonden mag hij uitgepakt worden. Het handigste is als er voor iedereen een cadeautje is. Aan het begin van het touwtje kan je dan een naamlabeltje hangen.

Touwtje trekken

Aan alle cadeautjes wordt een touwtje geknoopt. Eventueel korter en langer. Alle touwtjes gaan door een ringetje en omstebeurt mag iemand aan een touwtje trekken. Het cadeautje dat daaraan verbonden is zal naar voren getrokken worden en mag uitgepakt worden.

Grabbelton

Hiervoor heb je een hele grote doos nodig, de cadeautjes zitten in de doos en omstebeurt mag er gegrabbeld worden naar cadeautjes. Het cadeautje dat gepakt wordt mag uitgepakt worden.

Donkere kamer

Een alternatief op de grabbelton is de donkere kamer, ideaal voor als de cadeautjes te groot zijn voor in een grabbelton. Vaak is er een kamer of toilet in het midden van het huis dat donker gemaakt kan worden. Anders kan je ook een slaapkamer gebruiken met een blinddoek om. Omstebeurt mag iemand de pakjeskamer in en op de tast een cadeautje zoeken. Dat cadeautje mag dan uitgepakt worden. Overbodig om te zeggen; Op het toilet doe je natuurlijk wel de toiletbril even dicht zodat er niemand opeens in de pot zit te grabbelen 😉

Verhalenderwijs

Als je een beetje verhalen kan vertellen is dit een heel leuke methode. Je begint met het vertellen van een verhaal waarin de kinderen voorbij komen. Bij jonge kinderen kun je het kind ook bij naam noemen, of bij oudere kinderen een beschrijving geven van het kind. Bijvoorbeeld van het uiterlijk, of wat het aanheeft. Als het kind geraden wordt mag het een cadeautje uitpakken.

Voorbeeld verhaal; “In een land, hier ver vandaan staat een kasteel. In dat kasteel woont een prinsesje. Soms komen de vriendinnetjes spelen. Als de deurbel gaat kijkt het prinsesje uit het raam en ziet daar een blond meisje met twee vlechtjes in het haar en een roze rugzak op haar rug staan. Snel loopt ze naar beneden. ”

Cadeau’s verstoppen

De cadeautjes liggen verstopt in de kamer en moeten gezocht worden. Eventueel kan de zoeker wat hulp krijgen door aanwijzingen te krijgen, zoals warm (dichtbij een cadeautje) of koud (niet in de buurt). Als een cadeautje gevonden is mag dat natuurlijk uitgepakt worden en kan de zoektocht verder gaan.

In plaats van warm en koud kun je ook de hints links of rechts, en hoog of laag gebruiken.

Vissen

Misschien heb je nog wel zo’n hengelspel in huis liggen. Aan de visjes bevestig je een sticker met de namen van de kinderen. Daarna moet er gehengeld worden. De naam van het kind dat aan het visje zit, mag het een cadeautje uitpakken.

Uitpakken met ovenwanten

Of wat dacht je van dit spel waarbij je de cadeautjes moet uitpakken met ovenhandschoenen aan? Omstebeurt moet je gooien met de dobbelsteen; wie 6 gooit trekt de handschoenen en shawl aan en mag gaan uitpakken tot de volgende 6 gooit. Hilarisch!

Spelen jullie een spelletje tijdens het uitpakken van de kerstcadeautjes?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *