Skip to Content

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche

Een absolute klassieker voor het kerstdiner op school is de soesjestoren. Hiermee ga je zeker punten scoren omdat het een echte eye catcher is en zo ingewikkeld hoeft het helemaal niet te zijn. Het toverwoord is ‘less is more’. De soesjestoren is ook echt een klassieker in Heel Holland Bakt en wordt ook wel croquembouche genoemd.

Ingrediënten soesjestoren

Voor de soesjestoren heb je nodig;

  • Soesjes; 28 is mooi aantal voor toren op onderstaande foto’s en voor de meeste schoolklassen voldoende. Als je een hogere toren wilt kan je natuurlijk altijd meer gebruiken. (zelf gemaakt of kant en klaar uit de vriezer, laat ze dan wel eerst ontdooien naar kamertemperatuur)
  • Chocolade of glazuur (kan je zelf maken of ook kant-en-klaar in een pakje) Zelf gebruikte ik de 200 gr van Jumbo smeltchocolade melk
  • Decoratie (sprinkels, hagelslagjes, suikerdecoratie, fruit of wat je maar wilt)

Een aanrader is om ook een kegel te maken. Zelf heb ik een plastic beker gebruikt die taps toeloopt en daar banketpapier omheen gerold en aan de onderkant naar binnen gevouwen en dicht geplakt.

Tip: Geen zin om moeilijk te doen, haal dan de ‘soesjestoren patisseriekit’ bij de Lidl met alle ingrediënten die je nodig hebt om een soesjestoren te maken ;-).

Zelf een soesjestoren maken

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Kerstliefde.nl

Als je klaar bent met de soesjes, dat wil zeggen als ze ontdooid zijn en op kamertemperatuur, of je klaar bent met bakken (een recept voor zelfgemaakte soesjes met banketvulling en chocoladesaus vind je hier. Dan begin je met ze te stapelen, de meeste op de onderste laag en vervolgens steeds iets minder.

Wil je dat ze echt goed blijven staan, doop ze dan eerst in de glazuur of gesmolten chocolade, zodat als het stolt, het bouwwerk blijft staan. Nadeel is wel dat de soesjes dan aan elkaar ‘kleven’ en je ze los moet breken ;-) Voor bovenstaand bouwwerk heb ik 1 doos van 28 soesjes gebruikt.

Tip: Wil je een kegelvormige taart en voorkomen dat je taart in elkaar stort? Vouw dan een kegel en zet die op een platte ondergrond. Zelf heb ik een kegel gevouwen van een strook bakpapier die ik strak rondom een plastic kinderbeker heen heb gerold. Aan de onderkant heeft hij dan de stevigheid van de beker en als je strak rolt blijft de bovenkant ook goed staan.

Als je klaar bent kan je de punt ook dichtvouwen om zo sneller aan de top te beginnen. Vervolgens bouw je de taart daaromheen op. Natuurlijk wel door ze eerst in de gesmolten chocolade te dopen, zodat zodra het gestold is, het blijft staan. Na afloop kan je de kegel verwijderen of gewoon laten staan, zodat de kans op instorten minimaal is.

Zodra de toren staat kan je de chocolade of glazuur over de taart draperen zodat het een geheel wordt.

Het grote voordeel; als je een soesje voordoet kunnen de kinderen de rest zelf! Vinden ze nog leuk ook om zelf iets te bouwen.

Decoratie

En tot slot het leukste van de soesjestoren; het versieren. Wellicht dat de kinderen het leuk vinden om daarbij te helpen! Geen idee waar te beginnen? Kijk dan eens naar de volgende voorbeelden ter inspiratie!

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Soesjestoren met karameldraden van UitPaulineskeuken

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Met chocolade en karamel en sterren van Petitandsmall

Wil je er echt een kunstwerk van maken dan is dit echt een absolute aanrader met witte en bruine chocolade, sprinkels, hagelslagjes, rode bloemetjes als accent en ananaskers en frambozen als finishing touch!

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Voor deze soesjestoren zijn soesjes gecombineerd met vrolijk gekleurde macarons en karamelsaus ter decoratie van Dirk.

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Voor deze toren zijn geen soesjes gebruikt, maar chocoladebonbons. Onder andere ferrero rocher en truffels zijn hiervoor zeer geschikt. Wij moeten niet alleen iets maken voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen en ik denk dat deze hier bij de moeders wel gewaardeerd zal worden ;-)

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Soesjestoren met pure chocolade en nougatine (hazelnoot) van de Zoetekauw

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Met chocolade, frambozen en zilveren pareltjes van Culy

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Ook deze soesjestoren is versierd met frambozen en blauwe bessen maar in plaats van chocolade bestrooid met poedersuiker voor een snowy effect van Delhaize.

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Zit je kind in een kleine klas dan zijn deze kerstige soesjes ideaal. Er zit iets meer werk in per soesje, maar doordat je er minder nodig hebt scheelt dat enorm. Met wat gesmolten witte chooclade, hulstbladeren en rode kersen. Deze vind je hier.

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Soesjestoren met witte chocolade (of witte glazuur) en vrolijk gekleurde smarties van zoetrecepten.

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Sparkle! Met deze sterretjes wordt iedere soesjestoren een groot succes! Met tussen de soesjes stukjes van de kerstboom.

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Zelfs zonder de details aan de onderkant is deze toren met rode en groene glazuur, karameldraden en goud glitterdecoratie van Cakesdecor.

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Ook deze soesjestoren is helemaal in kerstboomthema met groen gekleurde witte chocolade, gele sterren en smarties als kerstballen.

Soesjestoren maken, oftewel de Franse Croquembouche - Mamaliefde

Met roze glazuur, suikerbloemen en spekjes voor de echte zoetekauw.

Linda van Aken