Skip to Content

De Scandinavische Kerst: Duurzame en minimalistische decoratie

De Scandinavische Kerst: Duurzame en minimalistische decoratie

Als je het hebt over Scandinavische invloeden, gaat dit vaak gepaard met een minimalistisch interieur dat er wel warm en sfeervol uit ziet met veel duurzame decoratie. De Scandinavische kerst is een tijd van het jaar waarin de wereld lijkt te zijn bedekt met een dikke laag sneeuw, en de lucht opkleurt door het Noorderlicht.

Aangezien het buiten zo koud is, maken mensen het binnen extra gezellig en sfeervol. Maar dan zonder dat het too much wordt. Deze trend wordt dan ook wereldwijd steeds populairder. Er worden veel natuurlijke materialen gebruikt in de tinten groen en bruin met witte en rode accenten.

Kartonnen rendier

Rendieren horen natuurlijk bij Zweden, en Scandinavië. Deze 3d rendier is gemaakt van karton en voorzien van een minimalistische kerstkrans.

Schaal met sinaasappels

Deze decoratie is niet alleen mooi om te zien, maar door kruidnagels in sinaasappels te steken zorgt dit er ook voor dat er een heerlijke kerstgeur door het huis wordt verspreid.

Ook deze kerstster kan je heel eenvoudig zelf maken van een metalen geraamte in de vorm van een ster, en vervolgens versieren met mos en takjes.

Rode bessentakken

Heb je een paar mooie witte vazen, dan hoef je daar alleen maar wat rode bessentakken in te steken. Een paar dennenappels maken het plaatje af.

Kaarsen

Heel simpel; deze witte kaarsen met een groen takje bij elkaar gebonden met touw.

Kandelaar

Met een paar mooie producten kan je al heel wat bereiken; zoals deze vaas gevuld met water waar een dennentakje in zweeft en een mooie witte kaars er bovenop.

Sint Lucia kandelaar

Geïnspireerd op de kroon van Sint Lucia is deze kandelaar met vier kaarsen.

Tafelkandelaar

Voor op tafel is deze smalle langwerpige kandelaar echt ideaal. Een eenvoudig houten plank met witte kaarsen versierd met groene takjes.

Houten kerster

Met houten takjes kan je ook deze houten kerstster maken. Vervolgens wikkel je er wat lampjes omheen en klaar.

Houten huisjes

Wat silhouetten van houten huisjes en wat kerststerren aan touwtjes.

Vilten kerstbomen

Deze kerstbomen kan je heel eenvoudig zelf maken van vilt in kerstboom vorm, met in het midden een prikker die in een boomstammetje staat.

Kerstboompjes

Allemaal anders, maar toch past het prima bij elkaar deze verzameling van minimalistische kerstboompjes.

Dienblad

Dit dienblad staat prachtig op tafel in Scandinavische kleuren en voorwerpen. Misschien is dit wel iets te druk voor echt traditionele Scandinavische decoratie.

Gnomes

In Scandinavië heb je de wichtel traditie waarbij de ‘kabouters’ allemaal lieve dingetjes doen voor een ander.

Kerstservetten

Voor bij het kerstdiner staan deze servetten met kaneelstokjes natuurlijk prachtig.

Eettafel

En natuurlijk ter inspiratie een kersttafel met Scandinavische decoratie.

Lucia Krans

Heel mooi is deze Lucia adventskrans met kaarsen.

Kerstster

Kerstkrans

In plaats van een uitbundige kerstkrans is deze metalen ring versierd met wat groene takken en gedroogd fruit.

Kerstkransen

Eenvoudige groene kerstkransen, hangend aan een rode draad. Je kan er natuurlijk een ophangen, maar zo’n combinatie van iedere keer net iets andere kerskransen ziet er natuurlijk ook fantastisch uit.

Ook mooi voor aan de keukenkastjes.

Versierde kersttak

In plaats van een kerskrans kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een mooie groene tak op te hangen, met daaronder aan linten diverse kerstballen in 1 kleur maar dan wel net iets andere tint.

Zweedse Dalarna paardjes

Deze paardje zijn typisch voor de Dalarna streek in Zweden waar met de hand rode en witte paarden worden geschilderd. Tijdens een vakantie hier hebben we ook zelf deze paardjes geschilderd en meegenomen als decoratie. God Jul betekend Vrolijk Kerstfeest in het Zweeds.

Stro sterren

Traditionele kerstversiering vanuit Zweden en Scandinavië werd gemaakt van stro in verschillende vormen zoals deze sterren die je heel eenvoudig zelf kan maken in verschillende patronen. Dit waren ook een van de eerste kerstdecoraties die bij de Ikea te koop waren.

Stro paard

En natuurlijk kan je deze ook maken in de vorm van de paardjes / rendieren. Je kan ze klein maken als hanger voor in de kerstboom of wat groter om neer te zetten.

Gipsen decoratie

Met gips kan je ook heel mooi zelf decoratie maken, zoals deze afdrukken van bladeren en takjes.

Kerstster decoratie

Van stevig koperdraad met daarop kralen maak je deze kerstster decoratie.

Groene kerstballen

Deze transparante kerstballen zijn gevuld met dennentakjes; deze kan je natuurlijk in de boom hangen of zo als een trosje bij elkaar. Eigenlijk een soort omgekeerde wereld dus 😉

Slinger

Hoe mooi is deze diy slinger met pompon in kerstboom vorm van groen draad en kralen.

Kerstslinger

Heel mooi voor het raam is deze eenvoudige gouden cirkel met een klein takje in de vensterbank.

Vilten decoratie

Deze vilten decoratie kan je heel eenvoudig zelf maken van vilt, vervolgens opvullen en borduren. Rood en wit en deze patronen zijn toch echt wel herkenbaar aan de Scandinavische kerst decoratie.

Kersttak

Hoe gaaf is deze witte kersttak, met als decoratie geverfde eikeltjes die je zelf kan zoeken in het bos.

Houten Kerstboom

Als alternatief op de kerstboom kan je met houten takken toch een kerstboom creëren en ophangen aan de deur. Je kan eventueel de takken versieren, maar dat hoeft niet.

Minimalistische kerstboom

Heb je geen ruimte, of behoefte, aan zo’n enorme kerstboom? Dan kan je ook heel mooie deze plant in een vaas met water neerzetten. Zo groeien er wortels aan en kan je hem na de winter planten.

Kerstboom

Natuurlijk kan er ook bij een scandinavisch kerst interieur prima een kerstboom in huis, deze is mooi vol en groen en versierd met slechts enkele rode ballen als contrast.

Kerstsokken

Een Amerikaanse traditie zijn natuurlijk de kerstsokken aan de open haard, deze lange witte wollen sokken passen deze ook prima binnen een Scandinavische kerst interieur.

Open haard

Heb je een open haard, dan kan je die natuurlijk ook prachtig versieren.

Meer inspiratie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *