Skip to Content

Inspiratie krijtstift raamtekeningen Kerstmis

Inspiratie krijtstift raamtekeningen Kerstmis

De laatste jaren is het een hele traditie geworden; de krijtstift raamtekeningen op het raam of op de spiegel. Vaak met gebruik van een witte stift en soms ook andere kleurtjes. Deze koop je al voor weinig geld bij de Hema. Heel wat anders dus dan de enorme verftekeningen of het werken met spuitsneeuw. Dat wordt al snel toch wel een rommeltje.

Daarnaast is het ook een heel goedkope vorm van decoratie. Je hebt één keer de aanschafkosten, maar je kan er ieder seizoen mee aan de slag zonder dat de decoratie je veel ruimte kost. En tot slot is dit voor iedereen weggelegd, zelf haalde ik altijd net een voldoende voor de tekenles maar ben hier toch wel tevreden mee.

Hoe maak je een eigen raamtekening?

Je kan een raamtekening op twee manieren maken; uit de losse pols, al dan niet met behulp van een lineaal voor de rechte lijnen. Of met behulp van een Kleurplaten. Deze print je uit, plak je achter het raam en trek je vervolgens over. Op de blog van Blogbymar vind je een handige stap-voor-stap-uitleg voor het maken van raamtekeningen.

Voordat je aan de slag gaat zorg dan dat het raam schoon en droog is, en bij voorkeur ook vetvrij. Dit doe je bijvoorbeeld door even met een natte en vervolgens droge doek te poetsen. Op die manier blijft de tekening beter en ook langer zitten.

Let er wel op dat als je er een tekst bijzet vanaf welke kant je wilt dat het leesbaar is; als dat vanaf de buitenkant is moet je hem namelijk in spiegelbeeld erop zetten.

Krijtstiften kopen

Op zoek naar een goed stel krijtstiften? Bij de Hema verkopen ze witte krijtstiften voor 1 euro. Deze zijn echter niet geschikt voor het tekenen op een krijtbord. Er zijn ook sets verkrijgbaar met kleuren zoals deze set hier.

Grachtenpanden tekenen

De afgelopen week zijn er al aardig wat raamtekeningen gedeeld. Natuurlijk kan je terecht op pinterest. Ik heb er echter ook een aantal hieronder op een rijtje gezet ter inspiratie om je eigen tekening te maken op de ramen. Het makkelijkste werk je door zoveel mogelijk lijntjes te gebruiken en zo min mogelijk vlakken.

Met name de grachtenpanden zijn erg populair, deze doen het erg goed bij een heel breed raam en zijn makkelijk te maken.

 1. Zet (met behulp van een lineaal) wat verticale lijnen voor de muren van het huis.
 2. Teken de daken; denk aan een puntdak, een trapgeveldak, een plat dak etc.
 3. Teken de deurtjes in het huis. Zelf gebruikte ik de breedte van de liniaal voor twee rechte lijnen. Deze kan je in het midden, links of rechts van het midden plaatsen.
 4. Teken vervolgens de ramen. Een breed raam, ronde ramen, hartvormige ramen, langwerpige ramen.
 5. Wissel de huizen af met een school, wat bredere villa, een kerk of kantoor.
 6. In principe ben je nu klaar. Of je gaat nog even verder met: schoorstenen, dakkapel, gordijnen (kruisjes voor glas in lood, streepje met touwtje voor rolgordijn, klassieke boogjesgordijnen langs de rand, puntvormige gordijnen naar beneden), wat diertjes zoals een poesje op de vensterbank, een hondje, of een duif, een fiets voor de deur, een trappetje onderaan een huisje, hier en daar een dakgoot, of wat dakpannen op het dak.
 7. Tot slot kan je de plantjes tekenen voor de ramen of in mijn geval de kerstbomen.
 8. De tekening maak je af met een maan en sterren. Of kleine sneeuwvlokjes voor een witte Kerst.

Raamtekeningen Kerstmis

Heb je een heel hoog raam of het glas van een deur dan doen vul je met kerstballen aan linten heel eenvoudig het hele vlak. Ook Rudolph of een sneeuwpop doet het erg goed. Deze maak je dan in het midden van het raam. Dit zijn vaak ook de wat eenvoudigere tekeningen om te maken, zeker als je dit voor het eerst doet.

Meer raamtekeningen vind je hier.

Sjablonen krijtstift raamtekeningen

Heb je liever een kant en klaar sjabloon? Met tekst of een afbeelding, in het groot of klein? Dan kan je onder andere terecht in de webshop van Badschuim ook zijn ze te koop op Etsy.

Raamstickers Sinterklaas & Kerst

Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken dan kan je ook kant en klare raamstickers kopen. Dan hoef je niet moeilijk te doen met tekenen maar je plakt eenvoudig de raamstickers op het raam met een pasje. Dit ziet er heel erg sfeervol uit en je hoeft niet bang te zijn voor je (gebrek) aan tekenkunsten. Er zijn zowel statische raamstickers die je weer kan verwijderen, of gemaakt van vinyl die je een jaar kan gebruiken. Deze raamstickers zijn er alleen in het zwart.

Sinterklaasstickers vind je hier.

Kerststickers vind  je hier.

Ook bij de Hema vindt je raamstickers, deze zijn voorzien van vrolijke kleurtjes.

Sfeerhuisjes

Een ander superleuk idee zijn de sinterklaas sfeerhuisjes van Mamamaai, die natuurlijk ook prima kunnen blijven voor de kerst. Met behulp van zwart papier en vliegerpapier maak je een klein feestje van het raam.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Margriet schreef:

  Hoi! Ik zie nu pas dat je mijn ramen hebt gedeeld, leuk zeg! Het is ook zo leuk om te doen he, en als je niet tevreden bent is het zo weer weggeveegd. Ik verander (een of meerdere) ramen zo ongeveer per seizoen. Ik wens je alvast fijne dagen! Groetjes, Margriet

 2. Danielle schreef:

  Hoi Linda,

  Waar haal je dan de patronen/sjablonen vandaan zonder ervoor te moeten betalen?
  Heb nu zo’n stift, maar tekenen uit de losse pols is toch wel lastig.

  Groet
  Danielle

 3. Moniek (sprankje) schreef:

  Erg leuk!
  Dus HEMA verkoopt ze ook?
  Ik ga toch even neuzen…

 4. MamaIssues schreef:

  Wat ontzettend leuk zeg!
  Geeft echt een hele leuk sfeer
  denk dat wij dit thuis ook maar eens moeten gaan doen 🙂

 5. Lori (Mama's Jungle) schreef:

  Leuk artikel en thanks voor de tip van de gratis stift bij post NL 😉 Een raamtekening is inderdaad superleuk.

 6. Judith Groen schreef:

  Super gaaf!
  En leuk dat je de mijne ook hebt gedeeld.
  Ik vind de Rudolph in haakpatroon ook heel tof.

  Ik denk dat ik deze week nog even wat meer ramen onder ga “kliederen” met al die inspiratie.

 7. Petra schreef:

  dag Linda,
  Leuk dat mijn ramen ertussen staan!
  dankjewel 🙂