Skip to Content

Kerstversiering buiten; ideeën voor decoratie en feestverlichting ook zelf maken

Kerstversiering buiten; ideeën voor decoratie en feestverlichting ook zelf maken

Kerst is de ultieme gelegenheid om los te gaan qua kerstversiering buiten. Want niet alleen binnenshuis maar ook buiten zijn er leuke dingen mogelijk om de kerstsfeer uit te stralen.

Zo kun je met lichtjes, veel dennengroen en andere natuurlijke materialen heel leuke dingen maken voor op de buitendeur of een hoekje inrichten buiten met kerstaccessoires. Behalve dat het er gezellig uitziet en extra gastvrij voor gasten die op bezoek komen, is het ook echt iets wat bij de winter hoort.

Lekker meer tijd doorbrengen met je gezin. Veel van de decoratie maak je door gebruik te maken van winters groen, zoals blad van de spar, besjes en sierappeltjes. Daarnaast maken vachtjes het ook een stuk sfeervoller.

En onmisbaar zijn lichtjes: of dit nu kaarsjes zijn, een lichtsnoer is of een neplichtje in een grote lantaarn: de donkere avonden maken het met een lichtje meteen een stuk gezelliger. Hieronder wat inspiratie hoe je ook buitenshuis met kerstdecoratie aan de slag kunt gaan.

Over the top kerstversiering buiten met feestverlichting

Als het gaat om kerstdecoratie en verlichting voor buiten kun je natuurlijk helemaal over the top gaan zoals de huizen in dit filmpje. Je weet dan zeker dat de hele straat, wijk of zelfs stad komt kijken en ik wil niet weten wat dat doet met de energierekening. Maar dat hoeft echt niet om in de kerststemming te komen.

Pak je gehele entree aan

Pak groots uit door met een krans aan de deur te werken en daarnaast de omgeving ook mee te nemen. Zet diverse manden of bakken neer met een kerstboompje erin. Alle boompjes krijgen een klein lichtsnoertje. Tussen de manden van de boompjes zet je een grote lantaarn met een kaars erin om het geheel wat af te wisselen.

Hang aan beide kanten naast de deur ook een kerstslinger neer en gebruik daarbij veel winters blad en natuurlijk materiaal. ’s Avonds even de snoertjes aandoen en / of de kaarsjes en je grootse entree is helemaal af.

De beschrijving vind je hier.

Kerstkrans aan de deur

Kerstster aan voordeur

Stoere en mooie kerstster, die zelf te maken is en ook voor een klein budget. Takken van gelijke grootte bind je met touw aan elkaar vast, leuk effect geeft het bosje rode bessen.

De beschrijving vind je hier.

Een uitnodigende krans aan de voordeur

Deze krans is gemaakt van diverse groene takken zoals dennengroen, takken van de spar en ander wintergroen. Dit bind je samen met een touw en mocht je nog een oude koeienbel of een kerstster hebben dan kun je deze samenbinden. De lampjes zijn bij tuincentra te koop, tip: koop ze op batterijen, scheelt rekening houden met een snoer en geeft meteen sfeer.

De beschrijving vind je hier.

Kerstkrans met schaatsen

Een krans aan de deur is altijd leuk en staat gastvrij. Het is wat winters geleden dat we echt konden schaatsen, al is deze krans met schaatsen erin gebonden wel echt in de sfeer van winter en kerst. En zelf te maken door met wat groen en touw aan de slag te gaan!

De beschrijving vind je hier.

Kerstdecoratie boven de voordeur

Leuk is deze omgekeerde slinger van een toef wintergroen en kerstballen. Hang ze op verschillende groottes op om zo een speels effect te creëren.

De beschrijving vind je hier.

Kerstdecoratie

Een oude slee met kerstdecoratie

Heb je nog een oude slee op de zolder staan? Dan is dit erg leuk om na te maken. Zet hem rechtop tegen de muur en decoreer de slee met sfeervolle lichtjes, wintergroen, kerstballen en andere accessoires naar eigen smaak. Door er een rieten mand naast te zetten en deze te vullen met bijvoorbeeld kerstballen, blokken hout met een lichtsnoer eroverheen of wollen dekentjes geef je het nog meer sfeer.

De beschrijving vind je hier.

Plantenhangers in kerstsfeer

Heb je nog plantenhangers liggen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen? Ook die kan je nu gebruiken. Ook nu kan je er lichtjes omheen of doorheen spannen en de hanger kan je opvullen met kerstmaterialen. Met kersttakjes, hulst en eventueel met kerstversiering erbij. Of maak andere kerstdecoratie die je erin doet, zoals op dit voorbeeld. Alles kan!

Hebben we het geluk dat het een echte winter wordt, dan zal het een prachtig gezicht zijn als er ook echte ijspegeltjes aan komen te hangen, zoals je op deze foto ziet! Hang je er meerdere op, dan wordt het effect nog mooier. Een rijtje langs de schutting bijvoorbeeld of bij een overkapping.

Kerstboompjes in een rieten mand

Door een aantal manden met kerstboompjes te vullen geef je ook een winters tafereel. Je kunt verschillende groottes qua bomen gebruiken en deze naar eigen smaak decoreren met lichtjes, spuitsneeuw of kerstballen. Een blikvanger is hier de stoere ster, te koop in tuincentra.

De beschrijving vind je hier.

Een hoekje met windlichten

Koop een paar windlichten, het liefst in verschillende afmetingen en maak zo een mooi hoekje op je tuintafel, je terras of een bankje. Of wat voor mooi plekje jij ook in je tuin hebt. Uiteraard kan dit ook als je een balkon hebt! Ook dan kan je op je tafel of in een hoekje een knus kerst/wintertafereeltje maken en daar met licht meer sfeer aan geven!

Gezellig hoekje buiten maken

Maak dit gezellige hoekje door vooral met hout te werken. Stapel wat houtblokken op elkaar, zet een houten bankje erbij met een wintervachtje en enkele lantaarns of neplichtjes maken het geheel af. Voeg stoere materialen toe zoals een oude teil, een bezem van takken of een houten kist en zet deze erbij.

De beschrijving vind je hier.

Sneeuwpoppen

Met een paar stukjes boomstam kan je een prachtige sneeuwpop maken, die de hele winter kan blijven staan en niet zal smelten… Harstikke leuk voor zowel je voor- als achtertuin! Hout is sowieso heel sfeervol om te gebruiken voor kerstdecoratie!

Want in plaats van sneeuwpoppen kan je ook een stukje stam gebruiken om een kersttafereeltje op te maken of om als onderzetter voor een kerstststukje te gebruiken. Ben je handig? Dan weet jij er misschien wel een rendier van te maken of een kerstman in plaats van een sneeuwpop!

De beschrijving vind je hier.

XL lantaarn

Heb je een enorme lantaarn in de tuin staan kan je die ook helemaal in de stemming brengen.

De beschrijving vind je hier.

Kersttrap met winterschaatsen

Deze decoratie maak je door een oude trap met een grove tak van de spar te bekleden en daaraan een slinger van dennenappels vast te maken. Eventueel kun je deze met spuitsneeuw afmaken.

De beschrijving vind je hier.

Bloemstuk

Wil je graag een iets natuurlijke decoratie in de tuin; wat dacht je van deze enorme vaas die is omgetoverd tot een enorm kerststukje met takken en andere decoratie?

Stapel cadeautjes

Heb je een paar lege plantenbakken staan of grote blokken steen? Met een lint eromheen lijken het net enorme kerstcadeautjes.

Houten rendier

Hoe schattig is deze rendier van twee houtblokken en een paar stokken?

Klei potten

Hoe leuk zijn deze kleipotten rondom een paal en vervolgens voorzien van kerstdecoratie?

Wegwijsbordje

Een paal met daarop bordjes die je de weg wijzen, waaronder naar de Noordpool waar de kerstman woont.

Opblaasbare kerstballen

Ze bestaan echt: opblaasbare kerstballen die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Ze zijn gemaakt van kunststof en daardoor stevig en duurzaam. Je blaast ze gewoon zelf op en ze kunnen tegen regenbuien of winterse sneeuwval. Hoe leuk om dit in je tuin te hebben liggen! Of hang ze aan een overkapping.

Deze vind je hier.

Kersttrein

Hoe leuk is deze kersttrein? Gemaakt van houten kratten die in de kleuren rood en groen geverfd zijn en voorzien van een locomotief.

Grote banden

Woon je op de boerderij en heb je een paar traktorbanden liggen? Met een beetje groene verf geef je deze eenvoudig een make-over tot xxl-kerstkrans.

Sneeuwpop

Het alternatief daarop is deze sneeuwpop gemaakt van oude fietswielen 😉

Gesmolten kerstman

Deze kerstman lijkt wel gesmolten zo op straat…

Laarzen kerstman

Deze laarzen van de kerstman zijn gevuld met allemaal zoete candy canes.

Kerstbomen

Niet alleen binnen kan je ook buiten een aantal kerstbomen neerzetten met lampjes er in.

De beschrijving vind je hier.

Restjes van takken gebruiken om een minikerstboom te maken.

Heb je na het knutselen wat restjes takken over? Met een lijmpistool kun je deze vastmaken en er zo een minikerstboom van maken. Leuk om buiten op te hangen. Door wat potjes met lichtjes en dennenappels erbij te zetten, wordt het een feestelijk geheel.

De beschrijving vind je hier.

Kerstelfjes

Heb je een kleine conifeer in je tuin staan? Kijk eens naar dit voorbeeld hoe simpel je er dan een kerstman van maakt. Uiteraard kan je dit op talloze manieren variëren. Met een ander soort boom of met een ander figuurtje zoals deze wichtelmannetjes.

De beschrijving vind je hier.

Een stapje groter kan natuurlijk ook!

De beschrijving vind je hier.

Een eigen kersthuisje maken

Hoe sfeervol is dit kerstboompje! Door stronken van verschillende diktes en groottes af te zagen en speels op te plakken en daarbij een lampjessnoer in het hout te verwerken, maak je deze zelf! Begin eerst met het lampjessnoer en controleer of deze het doet, voor je de stronken van het hout opplakt.

De beschrijving vind je hier.

Zithoekje

Met wat oude spullen een sfeervol hoekje maken

Heb je een oude trap en stoel ergens in de schuur staan? Door wat sparrentakjes eromheen te draperen en een bosje koren samen te binden maak je zelf dit hoekje na! De oude teil erboven maakt dit geheel af.

De beschrijving vind je hier.

Grote lantaarns en dierenvachten

Dit simpele idee geeft meteen een warm effect: zet meerdere grote lantaarns met een waxinelichtje erin rond je zithoek buiten. Steek ze aan en drapeer een paar wollen vachtjes over de stoelen heen. Extra leuk als je kandelaars van verschillende groottes gebruikt.

De beschrijving vind je hier.

Vuurkorf

Zet je vuurkorf op je terras en leg hier meerdere houtblokken in. Decoreer het geheel met lichtjes en je kunt heerlijk binnen genieten van je vuurkorf buiten…Voor een mooi effect kan je ervoor kiezen om er ook een paar houtblokken in te gooien die al wel gedeeltelijk verbrand zijn.

De beschrijving vind je hier.

Verlichting buiten

Alleen maar monteren, kerstboom van licht

Fairybell heeft kerstdeurverlichting die bestaat uit 120 LED lampjes. Het fijne is dat het makkelijk te monteren is en je deze zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Leuk om aan je buitendeur te bevestigen. De lampjes geven warm wit licht af en de boom is 2.10 m hoog.

De beschrijving vind je hier.

Tuinhek versieren

Neem je tuinhek mee in de decoratie. Werk bijvoorbeeld met dik touw, knutsel van dennenappels en een lijmpistool grote kerststerren en neem een lichtsnoer mee die je door je tuinhek laat lopen.. Leuk om ook hierbij met spuitsneeuw te werken.

De beschrijving vind je hier.

Kerstboom buiten

Naast verlichting kan je ook een versierde kerstboom op je terras zetten! Of je versiert een naaldboom in je tuin als zodanig. Natuurlijk moet je even opletten of de lichtjes wel voor buiten zijn én of de overige decoratie wel tegen regen, sneeuw en kou kunnen.

Veel kerstballen zullen wel tegen een ‘sneeuwbui’ kunnen, maar zijn wel kapot als ze door de wind eruit geblazen worden. Let dus nog beter op of ze wel goed vastzitten in de boom!

Heb je een mooie hoek bij je deur tot je beschikking of misschien wel een overkapping? Natuurlijk is het prachtig als je het dan helemaal in dezelfde trant versierd!

Vlaggenmast kerstboom

Heb je een vlaggenmast in de tuin staan dan is dit ook echt een heel leuk idee! Een soort miniversie van wat ze doen met de tv-toren bij Lopik.

De beschrijving vind je hier.

Spiekende santa

Deze opblaasbare kerstman hangt te spieken aan het dak, op weg naar de arreslee.

Garage deur

Heb je een garage naast je huis met zo’n mooi wit rolluik? Met een paar simpele stickers tover je deze in een handomdraai om tot een vrolijke sneeuwpop.

Peperkoekenhuisje

Hoe schattig is dit peperkoekenhuisje? Ideaal voor als je echt helemaal wilt uitpakken met vrolijk gekleurde decoratie. De lollies zijn gemaakt van kleine palen met daarop een skippiebal verpakt in een groot folie

Skihut

Je kunt er heel bewust voor kiezen om je versiering meer winters te laten zijn dan kerst. Daardoor kan je het toch langer laten hangen/staan. Een sneeuwpop is immers veel langer relevant. Maak van je tuin of buitenkant van je huis meer iets wat te maken heeft met winterse taferelen, zoals een skihut, bijvoorbeeld.

Zet (oude) ski’s tegen je schutting aan, hang schaatsen op bij een slee of maak de voorkant van een skihut na met planken en plaats die tegen je schutting aan. Zodat het net lijkt alsof je daar de hut in kan. Uiteraard maak je dat verder af met meerdere ski’s erbij.

Speel met witte verf hierbij om het zo ook ‘sneeuwerig’ eruit te laten zien! Ze zijn te huur als decor stuk: laat je hier gewoon door inspireren!

Meer inspiratie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. José schreef:

  Prachtige site, met veel leuke, eenvoudige ideeën voor een fijne Kerstsfeer te creëren.
  En met weinig materiaal, toch een mooi effect krijgen

 2. Witha schreef:

  Mooie website!

 3. Witha schreef:

  Hele mooie kerstversieringen die gelukkig voornamelijk uit natuurlijke materialen bestaan.
  Blijf graag geïnformeerd!