Skip to Content

Kersttafel versiering; decoratie en voorbeelden

Kersttafel versiering; decoratie en voorbeelden

De kersttafel neemt naast de kerstboom vaak een prominente plaats in wat de kerstsfeer in huis betreft. Zeker met de kerstdagen zelf willen we een kersttafel die gezelligheid en sfeer uitstraalt. Hoe kun je deze aankleden, zodat het ook leuk en praktisch is zodat je er aan kan zitten om te eten? En het gewoon ook mooi is natuurlijk!

Thema kersttafel inspiratie en voorbeelden

Voordat je aan de slag gaat is het goed om even stil te staan bij het thema van de kersttafel; welke kleur of stijl vind je mooi en wil je graag aanhouden. Hou je het liever minimalistisch in Scandinavische stijl, of kies je voor een natuurlijke Kerst decoratie of pak je liever helemaal uit met een kleurrijk en bont geheel. Alles kan!

Tafel dekken

Je begint met de borden, voor iedere gast die je verwacht een. Afhankelijk van wat je gaat eten kan dit een klein bordje zijn om bijvoorbeeld het brood op te smeren. Of een groot onderbord waar je de rest van de gangen op neer zet. Als je aan tafel opschept kan je alle borden alvast neerzetten, als je gaat uitserveren heb je alleen een onderbord nodig.

De volgende stap is het neerleggen van het bestek. Hierbij geldt dat je messen rechts neerlegt en vorken aan de linkerkant, een lepel voor de soep of een botermesje leg je ook aan de rechterkant naast de messen. Hierbij werk je van buiten naar binnen. Dus het bestek dat je nodig hebt voor de eerste gang aan de buitenkant en voor de laatste gang naast het bord. Lepels of bestek voor het dessert plaats je boven het bord.

Dan is het tijd voor de glazen; voor een formele setting met waterglazen, wijnglazen, een champagneglas en eventueel een koffie / theekopje. Is het iets informeler is een glas voldoende.

Tot slot zijn de accessoires zoals het servet, menukaart en eventueel naambordje aan de beurt. Deze kan je op de ‘officiële’ plaats neerzetten, of je kan bijvoorbeeld creatief met servetringen met naam werken. Hierdoor kan je helemaal je eigen stijl toevoegen aan de tafel setting.

De eerste stap in het dekken van de tafel is het tafelkleed, voor het kerstdiner kan je het beste een linnen / stoffen tafelkleed gebruiken en geen papieren. Eventueel kan je ook werken met een placemat en / of tafelloper in het midden van de tafel.

Daarna is het tijd om de tafel te gaan dekken. Geen idee waar je moet beginnen; onderstaande tips kunnen je helpen met wat waar ligt.

Tips voor tafeldecoratie met kinderen

Kerst vieren met kinderen is toch net even anders dan met alleen volwassenen. En dat geldt zeker voor de manier waarop je je tafel decoreert. Kleine knuistjes en kleine mondjes kunnen toch opeens dingen doen die je liever niet hebt. Daarom een aantal tips om even op te letten!

 • Gebruik geen echte kaarsen. Kies voor mooie varianten die op batterijen werken als je wel lichtjes op tafel wilt hebben
 • Zorg dat kleine kinderen niet aan het tafellaken kunnen trekken. Mochten ze dit in een onbewaakt ogenblik doen dan kunnen er vervelende situaties ontstaan. Hete thee of soep over je heen krijgen betekent grote kans maken op brandwonden!
 • De takken van de kerstboom en diverse andere (natuurlijke) versiering in kerststukjes zijn giftig! Of denk ook aan de kleine attributen die erbij kunnen liggen…Heb jij een kleintje die alles in zijn mondje stopt? Zorg dat hij hier dus niet bij kan!

Zelf aan de slag

Natuurlijk kun je zelf de tafel mooi maken met allerlei kant-en-klare artikelen, maar is het niet veel leuker om juist eigen gemaakte spulletjes erop te zetten? Je kunt hierbij denken aan zelfgemaakte artikelen zoals:

 • Kaarsenstandaards
 • Kerststukjes
 • Servetringen
 • Menukaarten
 • Borden versieren
 • Onderzetters
 • Kerststalletje voor midden op de tafel of op een vrij hoekje
 • Het tafellaken zelf inkleuren

Ter inspiratie geven we hier meerdere voorbeelden wat je kunt gebruiken voor jouw kersttafel!

Tafellaken inkleuren

Je kunt een tafellaken kopen die de kinderen kunnen inkleuren. Of print hier een Kleurplatenuit die de kinderen als placemat kunnen gebruiken en kunnen inkleuren!

Lichtjes maken

Maak mooie houders voor een nep-waxinelichtje met behulp van papier, tape en kleurtjes. Makkelijker kunnen wij het niet maken…Uiteraard kies je voor de brandveiligheid wel voor een nepkaarsje. En hoe dunner het papier is, hoe meer licht er doorheen schijnt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een kerstmangezichtje of een rendier of een ster of….

Iets ingewikkelder maar leuk om te maken zijn lichtjeshouders van glazen potten. Je kunt hier echt alle kanten mee op. Je kunt de potjes laten versieren met papier, laten verven met speciale verf maar je kunt ze ook een mooi patroontje meegeven. Het potje verven en juist de vorm van een ster leeg laten, bijvoorbeeld!

Servetringen maken

Servetringen zijn ook niet moeilijk om te maken. Koop dun karton of verzamel de rol karton die in het pakpapier in het midden zit. Hier snijd je de gewenste breedte vanaf. Even oprollen en vastplakken en klaar… Maar uiteraard laat je de ringen mooi versieren door de kinderen!

Wil je zelf aan de slag? Dan kun je de ringen ook zelf in de gewenste kleuren verven of je kiest voor stof. Van restjes stof kun je stroken maken en deze om de mooie servetten heen strikken. Maar het voorbeeld uit de foto is wel heel leuk voor de kerst: met belletjes!

Menukaarten

Menukaarten kun je uiteraard op heel veel manieren maken. Gewoon op karton met een mooie voorkant en in het midden schrijf je in mooie letters het menu. Op de voorkant kun je bijvoorbeeld een kerstafbeelding printen met de naam van de gast erop. Of je knipt uit oude kerstkaarten mooie afbeeldingen. Of je maakt het allemaal nog veel ingewikkelder…

Een staande kaart aan ieder bord is ook leuk. Deze kun je kant-en-klaar kopen (eigen ontwerp), maar is eveneens prima zelf te maken!

Meer inspiratie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *