Skip to Content

Tips om kerststress te voorkomen; dit jaar laat jij je niet gek maken!

Tips om kerststress te voorkomen; dit jaar laat jij je niet gek maken!

Herkennen jullie dat gevoel van kerststress: dat je vindt dat er iets gedaan moet worden, je wilt het ook doen en gaat er voor zitten maar vervolgens kom je er toch niet aan toe? De prioriteit neemt ondertussen toe, toch blijf je iedere keer uitvluchten zoeken.

Want dit moet ook gebeuren en dat en zus en zo. Het leven met kinderen zal nooit vervelen er is tenslotte altijd wel iets te doen en anders zorgen ze daar wel voor. Nog een maandje en dan gaat zoonlief naar de peuterspeelzaal en heb ik in theorie twee ochtenden om zelf in te delen..

Of het nu gaat om een extra wasje draaien, foto’s die bij daglicht gemaakt moeten worden, rekeningen betaald of kinderen opgehaald van school. Als je dan eindelijk aan het einde van de dag neerploft of tijd hebt om datgene op je to-do-list te gaan doen.

Vind je dat je het eigenlijk wel hebt ‘verdiend’ om even met de beentjes omhoog te gaan zitten en de tv aan te slingeren. Het is weer zover; de kerststress en drukte is op zijn top. Op het werk moet alles geregeld worden, want het einde van het jaar is nabij.

Afhankelijk van het werk worden er langere dagen gemaakt en vrij nemen is geen optie. Daarnaast hebben de kinderen vakantie, moet er van alles geregeld worden voor de kerstvieringen en dan heb je het huishouden nog. Eind november begint de marathon, met half december even rust en daarna volle kracht vooruit. Toch weiger ik er dit jaar aan toe te geven, dit jaar houd ik mijn hoofd koel!

Lees ook: Mindful kerst vieren zonder stress? Dat doe je zo!

Go with the flow, of niet

Dat is in ieder geval het gevoel hier op dit moment. Heel leuk hoor zo’n weekendje weg. Alleen als je terugkomt is er zoveel om te doen. Denk aan het uitpakken en opruimen van alle troep die je hebt meegenomen. In zo’n kleine koffer op wieltjes die je speciaal meeneemt zodat je niet teveel meeneemt, past toch een hele hoop. Wat daar niet inpast, gaat los in de auto. Want die laarsjes voor de kinderen moeten nog mee, evenals een paraplu, want stel je voor dat het gaat regenen.

Een loopfiets bij mooi weer, zwemspullen, luiers en billendoekjes, een krat met eten zodat je niet meteen naar de supermarkt hoeft te rennen en ga zo maar door. Terwijl jij de kinderen op bed legt na het eten, haalt manlief alvast de auto leeg. Zodat er een enorme berg aan spullen ligt in de woonkamer om uit te zoeken. Inpakken ging veel sneller, zonder dat je weet wat er eigenlijk is ‘misgegaan’ dat het nu zo’n berg is. Sterker nog, de krat met eten hoef je niet meer terug mee te nemen. Oké, extra is een gigantische zak vol sinterklaascadeautjes maar toch…

Voordat je wegging had je wel iets vooruitgewerkt maar tijdens zo’n weekend wil je toch ook wel gewoon genieten. Er moet dus ook ‘gewerkt’ worden. Tussendoor helpt het natuurlijk ook niet om eventjes naar Facebook te gaan en je timeline te gaan lezen. Iets dat je normaal eigenlijk nooit doet, maar nu lees je een kwartiertje terug en voor je het weet ben je drie kwartier verder…

Het gaat echt met golven, als ik de ene week in een enorme flow zit, lijkt dat de volgende week compleet weg. Of eigenlijk doordat je er een daar dagen tussenuit bent geweest moet je er weer even inkomen. De wil en flow zijn er. Maar dan is de vraag waar te starten. Iets wat denk ik voor meer hobby’s of jobs geldt.

Dag Sinterklaasje

Sinterklaas heeft het land verlaten, maar als je thuis komt hangt er overal nog de Sinterklaasdecoratie. Hoog tijd om alles op te ruimen. Slingers weg, decoratie weg, speelgoed weg. Dag Sinterklaasje! Ik geniet altijd volop van Sinterklaas, vind het een heerlijke periode, echt waar. Toch ben ik blij dat het nu achter de rug is. Onze dochter vindt Sinterklaas helemaal geweldig, maar het was dit jaar toch iets teveel geworden.

Ik merkte onbewust dat ze qua gedrag aan het veranderen was. Slechter luisteren etc. terwijl ze normaal erg makkelijk is in het opvolgen van aanwijzingen. Ze zat gewoon echt helemaal in haar eigen wereldje. Dat kost toch extra geduld en energie. Zondag hebben we Sinterklaas uitgezwaaid en daarmee lijkt het voor haar ook over. Maandag hebben we een rustig dagje gehad en sinds gisteren zijn we begonnen aan Kerst.

Hallo Kerststress

Jaja, voor je het weet ga je van het ene feest over in het andere. Toch wel erg blij met de ‘rustdag’ tussendoor. En wat extra slapen. Is toch wel goed voor de kinderen om even te ‘resetten’. In de Xbox (bij gebrek aan dvd / cd-speler) zit een cd met kerstmuziek om alvast in de juiste stemming te komen. Komende tijd volgen er ook een aantal heel leuke kerstevents waar ik nu al ontzettend veel zin in heb. Nu alleen nog even die foute trui zien te scoren.

Wel zo handig want dan loop je er toch heel ‘hip’ bij zonder dat je ook nog de stress hebt wat je aan moet trekken. Nee, de laatste weken van december, van dit jaar, wil ik zoveel mogelijk stressloos in. Het hoeft niet altijd 200% te gaan, een kwestie van prioriteiten stellen. Er zijn voor wie belangrijk is. In ieder geval dat is het voornemen. Want ik vergis me zeker niet in de kerstdrukte. Zo rustig is dat ook niet.

Kerstboodschappen

Is boodschappen doen al drama, dan geldt dat voor de kerstboodschappen helemaal. Als je slim bent geweest, regel je dat je bij familie of vrienden eet (al levert dat wellicht ook de nodige stress op), of dat je ergens gaat uit eten. Zelf eten we Tweede Kerstdag bij mijn ouders en Eerste Kerstdag thuis. Daarnaast heb ik op tijd de boodschappen gedaan, namelijk woensdagochtend.

Donderdag moesten tenslotte de gezonde kersthapjes voor het kerstdiner op school voorbereid worden en vandaag zijn de kinderen al vrij. Het is dan wel even opletten met de houdbaarheidsdata, maar de missie is geslaagd. De kasten liggen vol, en anders wordt er wat geïmproviseerd. En anders zag ik dat zelfs de grote supermarkt op Eerste Kerstdag open is met aangepaste openingstijden voor wat last minute boodschappen.

Geen gedoe met kerstdiner

Nu kan ik het heel ingewikkeld maken met vijfgangendiners, maar zowel ik als de kinderen zitten daar niet op te wachten. Dus gaan we ‘gewoon’ gezellig gourmetten, net zoals de rest van Nederland. Zo’n complete schaal met vlees, sausjes, afbakbrood (want stokbrood blijft niet lang vers) en wat groenten en klaar. Als ze tussendoor van tafel willen, prima, want anders kan het toch een lange zit worden.

Bij mijn ouders komt er een buffet, gourmetten hebben we al met Sinterklaas gedaan en werd afgelopen week gevraagd of ik ook wat wilde meenemen. Toevallig had ik die ochtend al de kerstboodschappen gedaan en een flinke beenham meegenomen, de favoriet van manlief. Voor Derde Kerstdag, of kerstlunch of iets dergelijks. Die gaat dus nu mee.

Lees ook: Gourmetten recepten en ideeën
Lees ook: Fun-cooking live aan tafel; Wokken, steengrill, fondue, pizzarette of gourmetten

Aan tafel

Als we het dan toch hebben over kinderen aan tafel; dit jaar heb ik voorzorgsmaatregelen genomen en een tafelkleed gekocht of placemat die ook functioneert als Kleurplaten. Dat vinden ze erg leuk, dus nu kunnen ze helemaal losgaan. Prima afleiding en bezigheidstherapie 😉

Kerstkaarten

Hier had ik afgelopen week al een blog over geschreven; er komen steeds minder kerstkaarten binnen en ik vroeg me af waarom ik ze nog verstuurde. Natuurlijk is het leuk en persoonlijk om een kaart te sturen ipv via sociale media. Aan de andere kant, wat is er persoonlijk aan een standaardkaart met alle namen van de leden van het gezin erop? En na afloop worden ze toch weggegooid.

Kerstcadeautjes

Met Sinterklaas hebben we al cadeautjes gedaan, dus met Kerst slaan we dit over. Daarnaast ben ik van mening dat Kerst om iets anders draait dan cadeautjes en (heel veel) eten en gaan we ook met het gezin naar de kerk. Soms vragen de kinderen er wel om, als ze weer een film hebben gezien waarin kinderen cadeautjes krijgen en daarop is het standaardantwoord: dat is voor de kinderen waar Sinterklaas niet kan komen, zoals Amerika.

Naar de kerk

Op Kerstavond gaan we naar de kerk voor de kerstviering. Dit jaar is er een speciale kinderviering voor gezinnen. Daar mogen ze verkleed heen, dus de één gaat als engeltje en de ander als rendier.

Pyjamadagjes

Voor zoonlief had ik al kleding gekocht, over de jurk voor dochterlief was ik toch niet helemaal tevreden dus zijn we afgelopen week nog even de stad in geweest. Naast een nieuwe jurk heb ik meteen een nieuwe winterjas en een aantal huispakken gehaald!

De kinderen zijn namelijk gek op pyjamadagjes waarop niets hoeft en alles mag. Ook zij moeten even bijkomen van alle stress en drukte, zo had zoonlief al een paar dagen weer een middagslaapje gedaan. Dat gaat dus zeker weten een succes worden, vandaag zijn we er al mee begonnen 😉

Gelukkig ben ik niet de enige zoals je hier kan lezen.

Wat doen jullie om kerststress te voorkomen / vermijden?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *