Skip to Content

De Kerstman: 9 feitjes die je nog niet wist!

De Kerstman: 9 feitjes die je nog niet wist!

De Kerstman: wie kent hem niet, zou je bijna zeggen. Maar waar komt de Kerstman nu eigenlijk vandaan en hoe is hij ontstaan? Hoe oud is die man en waarom ziet hij eruit zoals hij eruitziet en nog heel veel vragen meer. Antwoorden? Die krijg je hier!

Wie is de Kerstman?

De Kerstman is niemand anders dan…onze Sint Nicolaas. Eigenlijk zou je het zo gewoon kunnen zien. De Sinterklaasviering werd door emigranten meegenomen naar Amerika en daaruit ontstond de variatie die door het leven gaat als de Kerstman.

Hoewel er ook wordt gesteld dat er meer tradities in verweven zijn. Zo zouden er ook gebruiken vanuit Groot-Brittannië en Duitsland erin verwerkt zijn, zoals Father Christmas uit Groot-Brittannië en bijvoorbeeld Knecht Ruprecht uit Duitsland.

Maar kijken we puur naar de naam, dan kan je toch concluderen dat Sinterklaas met kerst een bijbaantje heeft…. Santa Claus is immers niks anders dan Sint Klaas.

Oude verhalen

In 1809 schreef Washington Irving een fictieve geschiedenis over New York. Daar komt al een Santa Claus in voor. In een gedicht uit 1823, dat ‘A visit from St. Nicholas’ heet, kwam de beste man helemaal ‘tot leven’.

Zoals de beste man eruitziet is nog niet heel lang zo. Zijn outfit zou namelijk vanuit een reclame van Coca-Cola komen. Hoewel er ook wordt gezegd dat zijn uiterlijk is gebaseerd op tekeningen van Thomas Nast, die ook uit de negentiende eeuw stammen.

Het verhaal van de Kerstman

Sinterklaas zou in Spanje wonen en wordt geholpen door zijn Pieten.

Hoe zit dit nu eigenlijk met de Kerstman? We weten vast allemaal wel dat hij met een slee met rendieren door de lucht glijdt en overal pakjes bezorgt. Heel origineel door de schoorsteen… Hij woont op de Noordpool en wordt geholpen door elfjes. Ook de Kerstman geeft zijn pakjes zogenaamd alleen aan de lieve kinderen via de schoorsteen…

Het speelgoed wordt gemaakt door de elfen en dit gebeurt allemaal op de Noordpool. Maar er zijn ook andere variaties op de elfen. Zo zijn er de Scandinavische Tomte, die meer lijken op kabouters.

Wat de rendieren betreft heeft hij er 8, waarvan er 1 is met een rode neus. Rudolph heet dit lieve dier en eigenlijk is hij nummer 9… Bekend geworden door het liedje ‘Rudolph The Red Nosed Reindeer’ krijgt hij nu ook vaak een rol toebedeeld. Maar hij is er dus pas bij sinds 1939. Toen kwam er een boek op de markt waarin hij zijn entree maakte.

Waar woont de Kerstman?

Op de Noordpool woont de Kerstman, zoveel is duidelijk. Gaan we verder kijken, dan heeft hij dus meerdere verblijfplaatsen, want in Finland kan je de beste man bezoeken in Rovaniemi. Maar de Denen hebben hun Kerstman in Groenland gesitueerd. En in Canada hebben ze ook een woonplaats voor de man aangewezen…en ook in Alaska.

In Canada en de VS kan je zelfs een brief sturen naar de man. Wat Finland betreft: daar kan je de man het hele jaar bezoeken! Waarschijnlijk is dat ook wel de woonplaats die de meeste Nederlanders zouden zeggen als je vraagt waar de man woont.

Nederland en de Kerstman

Waar de Kerstman eerst niet veel meer was dan een leuke versiering voor kerstdecoratie, komt hij toch wel steeds meer ook echt langs. Of dit het feest van onze eigen Sinterklaas bedreigd? Er zijn veel overeenkomsten en bij veel mensen worden zowel Sinterklaas als Kerst gevierd.

Vier je de kerstdagen met cadeautjes? Dan zal de Kerstman vast wel voorbijkomen… Het is heel verschillend hoe hier over gedacht wordt. Vaak hoor je ook dat mensen al Sinterklaas vieren en met Kerst niet nog een keer cadeautjes gaan geven.

Of het wordt gesplitst. Sinterklaas vieren we met de familie van de ene kant en Kerst met de andere kant. Sinterklaas staat echt nog stevig met beide beentjes op de grond in Nederland.

Ooit werd er gevreesd dat ons eigen feest verdrongen zou worden door de commerciële inzet van de Kerstman. Maar die vrees is duidelijk niet gegrond. Dat er met Kerst wel meer met cadeautjes wordt gedaan dan vroeger, is volgens mij wel een feit.

Kerstman in Nederland

Waar we met Sinterklaas ook landelijk bezig zijn, zoals het Sinterklaasjournaal, blijft dat met de Kerstman achterwege. Je kunt de Kerstman wel inhuren voor je eigen feest en hij komt ook wel langs in winkelcentra, bijvoorbeeld.

Wil je de Kerstman ontmoeten in Nederland, dan kan je even rondneuzen op internet of hij ergens bij jou in de buurt te vinden is. Er zijn steden die net als voor Sinterklaas ook voor de Kerstman een huis hebben.

De Kerstman; door wie bedacht, wanneer komt hij, wel of niet in Nederland en waar kan je hem bezoeken? - Kerstliefde.nl

Bijvoorbeeld in Maastricht. Daar vlakbij, in Kerststad Valkenburg, kan je onze Nederlandse Santa’s village vinden… Dit is vanaf half november tot einde december! Dit is eigenlijk een grote kerstmarkt…

Santa Claus Village op de Noordpool, Rovaniemi

De Kerstman: 9 feitjes die je nog niet wist! - Mamaliefde

Of pak het groots aan en ga naar Finland, waar je Santa Claus Village in Rovaniemi kunt vinden. Hier kan je hem dus het hele jaar vinden en daarmee kan je het ook gewoon als een zomervakantiebestemming houden… Zo kan je hem dus ook bezoeken als het 30 graden is ipv -30. Een indrukwekkende ervaring, want hij spreekt zijn talen!

Er is van alles te doen en het is dan ook veel meer dan alleen maar de Kerstman ontmoeten. Je kunt er niet alleen rendieren vinden, maar ook husky’s. Safari’s en andere activiteiten worden aangeboden en er is veel speelplezier voor de kinderen. Je kunt al iets ervan zien via de webcam op de site.

De Kerstman: 9 feitjes die je nog niet wist! - Mamaliefde

Tegenover het huis van de kerstman, precies op de poolcirkel, vind je het postkantoor waar brieven van over de hele wereld worden verzameld die naar Santa Claus (of een variant daarop) worden gestuurd. Alle brieven worden door de elven gelezen en daarna opgeslagen. Bij een bezoek aan de ‘Noordpool’ kan je niet alleen de kerstman bezoeken, maar ook vanaf dit postkantoor ook zelf een brief versturen.

Meer Kerstmansferen

Wil je meer meemaken van de Kerstman? Zoek dan een gezellige kerstfilm op waar Santa Claus een rol inspeelt. De sprookjessfeer is toch erg leuk of we nu willen of niet, het heeft toch dezelfde magie als Sinterklaas. Waarbij de sneeuw en de kerstlichtjes het toch een heel eigen sfeer geven. Leuke films om met de hele familie te kijken zijn er genoeg! Deze vind je hier.

De Russische variant

Ook in Rusland hebben ze hun Goedheiligman en deze meneer geeft zijn cadeaus met Oud en Nieuw! Dit is Grootvadertje Vorst die in Slavische culturen voorkomt. Of anders gezegd Ded Moroz. Hij wordt vergezeld door zijn kleindochter, de Sneeuwmaagd Snegurosjka. Hij was al bekend voordat het Christendom Rusland bereikte.

Zijn mantel kan ook rood zijn (maar ook blauw of groen) en hij heeft een halfronde bontmuts. Ook hij heeft een lange, witte baard en heeft een staf. Hij rijdt in een slee (met paarden), maar soms ook door rendieren of zelfs andere dieren. En hij brengt dus de geschenken. Het verhaal heeft natuurlijk veel raakvlakken met de eerdergenoemde geschenkenbrengers!

Overigens is hij niet altijd de man van de pakjes geweest. Want een oudere traditie zorgde ervoor dat het geen man maar een vrouw was die pakjes bezorgde. Dit is de bekende Baboesjka.

Klein detail: haar verhaal heeft alles met de Drie Wijzen uit het verhaal van de geboorte van Jezus te maken! Zij gaf geschenken aan brave kinderen omdat ze het kindje Jezus niet kon vinden waar de pakjes voor bedoeld waren.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)