Skip to Content

Kerstboom zagen of uitgraven in Nederland

Kerstboom zagen of uitgraven in Nederland

Niet alleen op de Veluwe, maar ook op andere plekken is het mogelijk om je eigen kerstboom om te zagen. Dit op initiatief van Staatsbosbeheer in het kader van natuurbeheer of op zogenaamde kerstboomkwekerijen waar ze groeien.

Vaak moet je hier wel voor betalen en wordt het geld bijvoorbeeld gebruikt om nieuwe bomen te planten. Andere plekken waar je je kerstboom om kan zagen (of graven met kluit) zijn;

Nationaal Park Hoge Veluwe

Misschien wel de meest bekende locatie is Nationaal Park de Hoge Veluwe. De dennenbomen groeien hier op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen. Daarom dat dit niet alleen een leuk gezinsuitje is, maar ook eens een nuttige bijdrage levert aan het natuurbeheer. Wel goed om te weten; je betaald voor zowel de kerstboom zagen als entree tot het nationaal park.

Lees ook: Kerstboom zagen Nationaal Park Hoge Veluwe

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Duivenvoorde

Woon je in het westen van Nederland dan is dit een handige locatie waar je terecht kan om een kerstboom te kopen, of om zelf uit te graven (dus niet zagen). Naast de eigen bomen worden er ook Nordmann kerstbomen geïmporteerd vanuit Denemarken en Duitsland. Na de kerst kun je hier je kerstboom met kluit ook weer terugbrengen.

Meer informatie vind je hier

Kuinderbos Flevoland

In dit bos dat het oudste en grootste is op de voormalige bodem van de Zuiderzee vind je duizenden kerstbomen die omgezaagd kunnen worden. Naast kleine bomen vind je hier ook metershoge bomen die gebruikt worden voor winkelcentra of bijvoorbeeld de Tweede Kamer. Op bepaalde dagen staan tussen 09.00 en 15.00 uur de boswachters klaar om een handje te helpen. Bezoekers mogen zelf in het bos een boom uitzoeken en hem daarna omzagen of met kluit en al uitspitten. Wel moet je vooraf een tijdsslot reserveren.

Meer informatie vind je hier

Kerstbomenkwekerij van Zijl

In Bunnik kun je in het veld zelf je eigen fijnspar uitzoeken om te zagen in het dennenbos, of een voorgezaagde Nordman kerstboom komen. Voor iedere boom die wordt omgezaagd, wordt een babyboompje teruggeplaatst. Ook vind je hier een winkeltje en kun je er standaards kopen.

Meer informatie vind je hier

Kerstboomkwekerij Gebr. Vrije

In Enschede vind je deze kwekerij waar je je eigen kerstboom mag omzagen. Ook vind je hier verse net omgezaagde kerstbomen die je zo mee kan nemen.

Meer informatie vind je hier

‘t Hobbyveld

In Doornenburg kun je ook zelf je eigen kerstboom uitzoeken, deze kun je vervolgens uitgraven of omzagen. Ook vind je hier voorgezaagde bomen, of kun je zelf een kerstboom uitzoeken om te laten zagen. Dan weet je zeker dat je een verse kerstboom hebt.

Meer informatie vind je hier

Kerstboomboerderij

In Oldehove bij Groningen kun je ook zelf je eigen kerstboom uitzoeken.

Meer informatie vind je hier

Kerstbomenhof

In Terheijden vind je deze kerstbomenboerderij waar je terecht kan voor verschillende soorten kerstbomen met kluit of omgezaagd. Of om op de akker zelf uit te zoeken en vervolgens uit te graven of om te hakken. Deze worden vervolgens in een net verpakt zodat het makkelijker te vervoeren is. Er zijn ook speciale retourbomen in pot die je in januari terug kan brengen. Je krijgt dan een deel van het geld terug.

Meer informatie vind je hier

Van der Roest tuincentrum

In Naarden vind je dit tuincentrum waar je ook zelf je eigen kerstboom kan omzagen of uitgraven.

Meer informatie vind je hier.

Decemberhoeve

In Nieuw-Vennep kun je hier in december terecht om je eigen kerstboom uit te graven of om te zagen en vervolgens ook om vuurwerk te kopen.

Meer informatie vind je hier

Staatsbosbeheer

Daarnaast zijn er ook ieder jaar andere plekken in heel Nederland waar Staatsbosbeheer dagen organiseert waar je je eigen kerstboom kan omzagen. Het is goed om hiervoor de website of socials in de gaten te houden, aangezien deze plekken beperkt zijn en snel vergeven. Je moet er dus snel bij zijn.

Meer informatie vind je hier

Linda van Aken