Skip to Content

Kerstboom verzorgen en onderhouden; tips om er voor te zorgen dat hij langer meegaat

Kerstboom verzorgen en onderhouden; tips om er voor te zorgen dat hij langer meegaat

Een kerstboom in huis maakt dat je huis direct in kerstsferen verandert. Heerlijk, al die lichtjes en prachtige decoratie die we in de boom hangen. Wat voor boom heb jij? Heb je een echte boom of ben je gezwicht voor een kunstboom?

Beide hebben zo hun voor- en nadelen. En dan heb je ook nog eens de vraag als je voor een echte gaat, of je er één met kluit of zonder kluit neemt. Maar bij alle varianten geldt dat je wilt dat de boom mooi is en blijft. Hoe krijg je dat nu het beste voor elkaar?

De kunstkerstboom

Ja, de kunstkerstboom heeft inderdaad op zich geen verzorging nodig. Dat is meteen het grote voordeel van de boom. En uiteraard dat je geen naalden door je huis heen hebt. Hoewel de kunstbomen er ook wat van kunnen… zeker als ze wat ouder worden.

Zorg dat je de boom netjes opruimt na afloop. Buig de takjes weer netjes terug en leg ze goed gerangschikt weer in de doos. Zo voorkom je dat ze eventueel breken als ze een jaar lang ingeklemd liggen. Door netjes met je kunstboom om te gaan en hem veilig op te bergen, kun je vele jaren plezier hebben van een mooie kerstboom!

Een echte boom: maar het milieu dan?

Natuurlijk is een echte boom een heel ander verhaal. Deze boom leeft en zal daarom ook een heel andere verzorging nodig hebben. Kies je voor een boom met kluit of voor een boom zonder kluit? Wat betreft het naaldenprobleem is een boom met kluit fijner.

Daarnaast zal deze boom ook gewoon langer mooi blijven en niet verdorren. Logisch natuurlijk, want de boom is nog gewoon ‘springlevend’. Wel zo goed voor het milieu, want de boom blijft immers bestaan en kan lekker verder groeien in jouw tuin na de kerst (of waar dan ook).

Wil je graag milieubewust bezig zijn en wél een mooie boom in huis? Of heb je simpelweg geen plek om de kerstboom na afloop te planten? Dan is het een superuitkomst dat je tegenwoordig ook bomen kunt adopteren. De boom haal je bij een bepaalde aanbieder op en je brengt hem na afloop ook weer terug. Je kunt zelfs een nummer krijgen, waarbij je volgend jaar dus dezelfde boom weer kunt ophalen!

Overigens is een kunstkerstboom niet per definitie milieubewuster! Dat hangt van heel veel factoren af en zal per kunstboom verschillend zijn. Ook wordt er gewaarschuwd dat als je heel ver moet rijden om een bepaalde boom te kopen, je juist niet milieubewust bezig zou zijn…

Lees ook: Echte of kunst kerstboom; wat zijn de voordelen en nadelen?

Kerstboom kopen

Ga je de boom kopen bij een tuincentrum of een andere grote aanbieder, dan kun je er meestal voor kiezen om de boom in te laten pakken in een plastic hoes. Zo is niet alleen de boom beschermd tegen te veel transportschade, maar jij hebt tenminste geen (of een stuk minder) naalden in je auto liggen.

Zorg er alleen wel voor dat je thuis deze hoes er direct weer afhaalt. De boom wordt er namelijk niet beter op in de hoes. De boom wordt belemmerd en kan zelfs last van schimmels gaan krijgen.

Lees ook: Soorten kerstbomen en hun eigenschappen
Lees ook: Vanaf wanneer mag je de kerstboom opzetten of kan je echte boom kopen?

Kerstboom zonder kluit

Kies je voor een echte kerstboom zonder kluit, houd er dan rekening mee dat hij maar een paar weken ‘mooi’ blijft voordat de takken gaan hangen en de naalden uitvallen. Koop de kerstboom daarom ook niet te lang van te voren, en laat hem niet te lang staan. Koop je hem al wel eerder laat hem dan buiten of in de schuur staan tot zo’n drie weken voor kerst, dan kun je hem daarna nog een week laten staan.

Kies je toch voor een boom zonder kluit, dan moet je de onderkant van de stam bij thuiskomst nog even onder handen nemen. Snijd hier nog een klein stukje vanaf. Dat komt op hetzelfde neer als wat je bij een boeket ook moet doen.

Je maakt zo mogelijk dat de boom (of de bloemen dus) beter het water weer op kunnen nemen omdat de onderkant weer ‘open’ is. Zet de boom in een kerstboomstandaard waar water in kan. Zet de boom niet meteen in een warme kamer, maar laat hem wennen aan de temperatuur door hem eerst even op een koelere plek te zetten.

De volgende dag kun je hem dan op de gewenste plek in de kamer zetten. Zorg dat de boom voldoende water houdt, zodat het wel vocht op kan nemen. Hierdoor houd je hem langer mooi en heb je minder snel last van naalden die uitvallen. Ook is het fijn voor de boom (en dus voor jou) als je hem niet al te dicht bij een hittebron zet. En tocht is ook niet goed.

Kerstboom met kluit

Ook de kerstboom met kluit heeft het nodig om eerst aan de temperatuur te kunnen wennen. Zet je boom in een ruime pot met aarde. Zorg dat de boom heel veel water kan drinken. Geef de boom tot een liter water per dag!

Zorg dat overtollig water kan weglopen door de boom in een buitenpot te zetten, met een schotel eronder waar het water in weg kan lopen. Eigenlijk moet je je boom dus verzorgen als een plant. Je kan er zelfs over nadenken om hem extra voeding te geven, welke te koop is bij een tuincentrum.

Kerstbomen en huisdieren

De naalden van de kerstboom zijn giftig! En dat niet alleen: ook het water van de kerstboom is dat. Dit komt omdat de stam van de boom hars bezit, welke dus in het water terecht komt. Naalden die in water komen, maken ook dit water giftig. Daarnaast zullen de naalden bij inname de slokdarm en de darmwand kunnen beschadigen en zelfs kunnen perforeren.

Voorkom dus dat je huisdier van dit water gaat drinken of op een andere manier naalden binnenkrijgt! Dit is uiteraard ook van toepassing bij kerststukjes, kerstkransen enzovoort. Meer weten hierover? Bij Dierenziekenhuizen kun je meer lezen over de gevaren met kerst voor je huisdier.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)