Skip to Content

Alternatief voor kerstboom; vervanging voor als je geen kerstboom wil maar iets anders

Alternatief voor kerstboom; vervanging voor als je geen kerstboom wil maar iets anders

Vanochtend heb ik jullie mijn kerstboom laten zien. Dit jaar een heel ‘saaie’ zoals er duizenden anderen zullen zijn. Een echte boom met gouden ballen. Veel saaier (traditioneler) kan het niet, althans jaren geleden vond ik dat heel saai en burgerlijk. Vorig jaar was ik nog ‘bijzonder’ bezig door de boom vol te hangen met koekjesdecoratie die ik het jaar daarvoor zeer betaalbaar had gekocht maar niet wilde mengen met de overige decoratie.

Dit jaar zag ik ook een paar heel alternatieve kerstbomen voorbijkomen. Gewoon een boom: echt of nep, maar die op een heel originele manier zijn volgehangen. Weer eens wat anders dan saai in één kleur, of om het anders te doen dan anders een kerstjurk met halve kerstboom.

Kerstboom op canvasdoek

De laatste trend is om ook een kerstboom op doek op te hangen. Deze christmas special van HKliving brengt je meteen in de kerstsfeer! De print is op canvas gedrukt en heeft een houten frame. Aan de bovenkant zit een touw om deze op te hangen.

Meer informatie vind je hier.

Kerstboom op canvas inclusief verlichting

De kerst komt er weer aan. Heb je geen plaats voor een kerstboom of geen zin om deze op te zetten? Dan heeft Countryfield de ideale oplossing! Dit doek bevat een afbeelding van een kerstboom met LED-verlichting. De verlichting werkt op batterijen. Het doek heeft de kleur crème. Aarzel niet langer en haal dè najaarshype in huis!

Meer informatie vind je hier.

Of wat vind je van deze kerstboom?

Meer informatie vind je hier.

Metalen spiraalkerstboom

Trendy en sfeervolle spiraalboom van 1.50 meter hoog met 360 LED-lampjes in de kleur warm wit. Geschikt voor binnen en buiten.

Meer informatie vind je hier.

LED-verlichting kerstboom

Deze kerstboom trekt alle aandacht! Dit lichtnet heeft 66 warm witte LED’s en is makkelijk en snel te bevestigen. Ideaal voor kleine kamers. Het net kan met kleine kerstballen of andere decoratie worden versierd. Alleen geschikt voor binnen. Inclusief drie zuignappen met haakje om het net aan de deur te bevestigen.

Meer informatie vind je hier.

Vilten kerstboom

Met deze unieke muur/deurversiering maak je de feestdagen extra speciaal voor jouw kind. Met de klittenband ornamenten kan jouw kind de boom zelf versieren. Hoe leuk is dat! De boom is 1 meter hoog en met de handige bevestigingshaak kun je deze gemakkelijk overal aan ophangen.

Meer informatie vind je hier.

Of deze vilten kerstboom met moderne kerstornamenten.

Meer informatie vind je hier.

Zelf een kerstboom op canvas maken

 

Het leek mij leuk om voor peuter een kerstboom te maken. Een nadeel; ze speelt graag op haar kamer en dan is niets veilig. Natuurlijk kun je dan gaan voor een kerstboom waar alle accessoires aan vastgelijmd zitten, dat vind ik toch minder geslaagd. Als alternatief heb ik een kerstboom gemaakt op canvas. Met authentieke houten kerstboomhangers die je vroeger ook in de boom deed. Ben stiekem best wel tevreden over het resultaat.

Benodigdheden:

 • een canvasbord
 • Spelden, liefste met een witte, groene en rode knoppen
 • Plakband
 • (houten) kerstboomhangers; kan natuurlijk ook iets anders zijn.

Werkwijze

 • Je begint op het canvas met een conceptindeling. Het canvas leg je plat op tafel zodat je de hangers een plekje kan geven. Zelf ben ik heel erg van het symmetrische. Het is dus even puzzelen. Iedere rij heb ik er eentje toegevoegd, maar rekening gehouden met smallere en brede hangers. In het hart van de boom heb ik de kerststal geplaatst. Het was achteraf misschien mooier geweest als ik het hartje daar achter had gehangen. Onderaan heb ik een dikkere hanger gehangen als stam.

Let op; als je de hangers vastprikt met een speld is het ene touwtje langer dan de ander. Daarom is het het beste om hem plat te laten liggen en voorzichtig over de rand van de tafel te schuiven zodat je toch aan de onderkant erbij kan. Om te voorkomen dat de spelden weer losspringen zet ik ze vast met een plakbandje. Als je hem rechtop zet kan het zijn dat er anders zwaardere hangers weer uitvallen.

Duplo kerstboom

Voor deze kerstboom heb ik een groen plankje als ondergrond gebruikt. Daarop met zes gele blokjes van 4 bij 2 een basis gemaakt en daar de kerstboom opgebouwd. Ook weer met plankje, smalle latjes en wat grotere stenen als ondergrond. Er zaten diverse kleuren groen in, maar dat maakt het juist ‘natuurlijk’, dus heb ik willekeurig gebruikt. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om er drie driehoekjes van te maken, waarvan de onderste twee half afgeplat. En vervolgens met gele steentjes een kruis (ster) voor bovenop de boom. Een echte ster zou te groot worden.

Tips:

 • Om het af te maken kun je onderaan nog wat cadeautjes maken met gekleurde blokjes.
 • Ik zag ook wat voorbeelden met ballen en slingers. Ik heb het geprobeerd, maar vond dat iets te druk worden en afbreuk doen op het geheel.
 • Als je hem op de grond zet maakt een Duplotreintje met rails om de boom het plaatje compleet.

Lees ook: Van Duplo een kerstboom maken

Kerstboom van lichtsnoeren

Lichtsnoeren zijn tegenwoordig niet altijd even duur meer. Deze hang je allemaal aan één punt op en aan de onderkant rondom een hoepel. Zo krijg je een prachtige verlichte kerstboom.

Zwevende kerstboom

Voor deze kerstboom ben je wel even bezig maar het resultaat mag er zijn. Deze is gemaakt van kerstballen die allemaal zijn opgehangen aan een dun snoer van verschillende lengte zodat je het silhouette van een kerstboom krijgt.

Meer informatie vind je hier.

Houten kerstboom met plankjes

Deze kerstboom kun je kant-en-klaar kopen, maar ook als je een beetje handig bent zelf maken. Hiervoor heb je plankjes nodig van verschillende lengte die je op elkaar stapelt. De ’takken’ kun je vervolgens versieren.

Meer informatie vind je hier.

Slingerkerstboom

Deze kerstboom van groene slingers is opgehangen aan de muur en vervolgens voorzien van lichtjes.

Meer informatie vind je hier.

Kerstboomdecoratie

Van een stapel oude kranten of liedjesboekjes kun je samen met je kind deze kerstboom maken.

Meer informatie vind je hier.

Vrolijk gekleurde tak kerstboom

Van deze kerstboom, of eigenlijk tak met vrolijke kleurtjes word je alleen al vrolijk als je er naar kijkt.

Meer informatie vind je hier.

Houten kerstbomen

De houten kerstboom wordt steeds populairder. Houten kerstbomen hebben een trendy uitstraling en hebben geen naalden die uit kunnen vallen. Bovendien zijn ze erg compact en nemen ze dus weinig ruimte in. Er is een houten kerstboom in bijna ieder formaat.

Ze worden van verschillende soorten hout gemaakt, zoals steigerhout en berkenhout. Sommige zijn voorzien van lampjes. Een houten kerstboom is een leuk alternatief op de traditionele kerstboom en kan ieder jaar weer opnieuw gebruikt worden.

Meer informatie vind je hier.

Wat voor kerstboom staat er bij jullie in huis?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Roos van den Berg schreef:

  Ben er vorig jaar achtergekomen dat mijn vriend allergisch is voor kerstbomen. Dat vond ik eerst een probleem, maar ben toen gaan zoeken naar alternatieven. En eerlijk gezegd vind ik dingen zoals jij hier benoemd juist veel leuker dan een echte kerstboom! Ook kan je hier lekker aan knutselen tijdens de herfst en kerst vakantie!

 2. Janske schreef:

  Mijn regenboog kerstboom is populair ?? wat leuk! Wat een mooie bomen ?

 3. Jenn schreef:

  Een echte nepperd, met heel veel ballen in heel veel kleuren ;D Je kan hem bewonderen op mijn eigen blog.

 4. Die houten gevallen die je bij elkaar kan plooien, die ze bij de Action hebben, vind ik al niet meer origineel omdat ze bij de Action staan 😉
  Bij ons een echte boom, manlief wijkt daar niet van af. Het MOET een echte zijn.
  Ballen die niet stuk vallen, zoutmeer geknutselde sterren, gekregen disney ballen, glitter sterren, beertjes, echten allegaartje. … Met héél veel op hoogte van de kleuters in huis 😉