Skip to Content

Kerst vieren na een scheiding

Kerst vieren na een scheiding

Kerst kan al ingewikkeld zijn omdat er meerdere families willen dat je de dagen met ze doorbrengt, maar nog ingewikkelder wordt het als je ouders gescheiden zijn. Wie vraag je dan wanneer? En hoe ga je om met je eigen ex-partner tijdens de feestdagen? Hoe hou je dan rekening met ieders agenda?

Als opa en oma gescheiden zijn

Als niet jij, maar je ouders gescheiden zijn, dan heb je met meerdere families te maken. Want je hebt niet alleen je eigen familie, maar ook nog die van je man en uiteraard je eigen gezin. Willen je ouders elkaar nog altijd niet zien? Dan zal je ze dus apart moeten uitnodigen.

Hierin kan je keuzes maken:

  • Je nodigt ze op verschillende dagen uit
  • Je vraagt de één voor kerst en de ander voor oud&nieuw (of bijvoorbeeld Sinterklaas)
  • Je viert het met geen van tweeën en kiest ervoor om het leuk te houden met je eigen gezin…
  • Het zal heel erg afhangen van de situatie wat de beste optie is. Komen er kwade gezichten? Dan mag je best melden dat niet jij voor deze situatie hebt gekozen…

Als je zelf gescheiden bent

Ben je zelf (net) gescheiden? Dan komt er dus de vraag hoe het met de feestdagen met de kinderen gaat. Probeer te allen tijde het belang van de kinderen voorop te stellen. Heeft hij jou zomaar voor een ander aan de kant gezet (om maar een voorbeeld te geven) dan is het logisch dat het heel zwaar is.

Maar voor je kinderen blijft het gewoon hun vader en zij hebben recht op hun papa. Probeer dan ook je hier overheen te zetten voor de kids en toch met hem in gesprek te gaan hoe de feestdagen gevierd gaan worden.

Kerst inplannen als de ouders gescheiden zijn

Kerst inplannen kan al een uitdaging zijn als je gewend bent om met de hele familie deze dagen te vieren. Je hebt dan al te maken met een eigen familie en een schoonfamilie. Het wordt een nog ingewikkelder verhaal als je gescheiden bent. Er is dan misschien geen schoonfamilie meer, maar wel een ex-partner die ook met de kinderen kerst wil vieren.

Hebben jullie dan allebei ook een nieuwe partner, dan heb je wel degelijk een schoonfamilie én moet je ook rekening houden met de agenda van je ex-partner. Probeer dan ook op tijd hierover afspraken te maken en hou je hier ook aan!

Wat hierin goed werkt is een afspraak maken die ieder jaar hetzelfde blijft. Zo is het voor jullie en de kinderen duidelijk. Hierbij kan je denken aan het ene jaar kerst bij mama en oud en nieuw bij papa. En dat wordt dan ieder jaar omgedraaid. Of natuurlijk 1e kerstdag bij de één en 2e kerstdag bij de ander. Met elkaar overleggen hoe en waar jullie kerst vieren kan heel verstandig zijn. Zo voorkom je dat de kinderen wel heel erg overbelast raken.

Samen vieren

Zijn jullie in goede harmonie uit elkaar gegaan en kunnen jullie nog prima samen door één deur? Het kan een mooie traditie worden om dan toch 1 van de dagen met elkaar door te brengen. Komen er nieuwe partners in het spel, dan zal het misschien ingewikkelder zijn om dat te doen. Ook gewoon met elkaar de verjaardag van je kind vieren. Als het mogelijk is, zal het voor de kinderen fijn zijn!

Probeer spanning te vermijden

Bij veel scheidingen zal er spanning te voelen zijn en dit pikken de kinderen zeker op. Elkaar zwart maken en niks over hebben voor de ander, voelt misschien als gerechtvaardigd naar je ex-partner toe, maar jullie kinderen hebben er niet om gevraagd! Voor hen blijven jullie hun papa en mama en in het belang van je kids zal je over je woede heen moeten stappen.

Ga voor hulp, schakel een mediator in als jullie er niet uitkomen en probeer echt te voorkomen dat er een vechtscheiding ontstaat. Voor je zoon(s) en/of dochter(s). Dit geldt natuurlijk niet alleen voor kerst, maar sowieso.

Wil je een fijne tijd hebben tijdens de feestdagen? Probeer dan te voorkomen dat deze stress jullie dagen zal verpesten. Is het de eerste keer kerst na jullie scheiding? Dan kan dit ook voor de kinderen een pijnlijk moment zijn. Sta open voor hun verdriet!

Hoe vul je kerst nu in?

De eerste keer na je scheiding zal het zeker zoeken zijn hoe je nu die feestdagen wilt vieren. Wordt het opgevuld met allerlei verplichtingen vanuit de familie? Dan heb je in ieder geval iets om handen, maar ook dan blijven er toch de momenten thuis.

Is er een dag dat je de kinderen niet om je heen hebt? Dat kan heel pijnlijk zijn en heel confronterend. Kijk eens naar de dingen die je zelf fijn zou vinden en probeer die te gaan doen! Dat kan prima een fijne wandeling maken zijn, maar ook ergens echt naar toe gaan of juist eens een vriendin, die ook alleen is, opzoeken. Maak er ook die dag(en) iets moois van.

Natuurlijk kan het verdriet je overvallen en daar hoef je niet hard voor weg te hollen. Maar ergens iets afspreken zodat je niet thuis kunt blijven kan een uitkomst zijn om niet in dat verdriet te blijven hangen!

Koester de mooie momenten die je met andere mensen mag beleven. En geniet maar van het feit dat je even lekker helemaal zelf kunt bepalen wat je eet, hoe je boom eruitziet of hoe laat je naar bed gaat. Zorg goed voor jezelf. Voor jezelf, maar ook voor je kinderen!

Nieuwe manieren vinden om te vieren

Je kunt er heel bewust voor kiezen om kerst anders te gaan vieren dan je gewend was. Helemaal zoals jij (met en zonder de kinderen) leuk vindt. Dat je nu opeens gaat voor een uitgebreide kerstbrunch met de kinderen in plaats van een kerstdiner, bijvoorbeeld.

Of dat je nu naar de kerstnachtdienst gaat omdat je dat toch wel gemist hebt. Nieuwe dingen doen en de mooie het volgende jaar weer herhalen zorgt ervoor dat je weer een eigen kersttraditie aan het kweken bent die precies is waar jij je goed bij voelt!

Linda van Aken