Skip to Content

75+ Gezonde hapjes voor kerstdiner of kerstontbijt op school

75+ Gezonde hapjes voor kerstdiner of kerstontbijt op school

Steeds meer scholen dragen het predikaat ‘gezonde school’ en verwachten niet alleen dat je een gezonde en verantwoorde lunch en tien-uurtje meegeeft naar school, maar ook dat daar rekening mee wordt gehouden als het gaat om het kerstdiner.

Nu kan je daar natuurlijk alles van vinden; want het is maar 1x per jaar kerst en van een beetje suiker gaan ze echt niet dood. Maar ik snap het ook wel dat als iedereen met kleine calorierijke suikerbommetjes aan komt zetten de kinderen zo vol zitten en de rest van de dag / avond aan het stuiteren zijn.

Dus ging ik op zoek naar een aantal voorbeelden en ideeën ter inspiratie voor gezonde kersthapjes. Ik heb daarbij geprobeerd zoveel mogelijk rekening te houden met dat ze ook lekker makkelijk te maken zijn zodat je geen uren in de keuken hoeft te staan.

En het kleine hapjes zijn, want grote broodjes en taartjes zijn leuk maar dan zitten ze zo vol en lusten ze verder niets meer. Daarom dat er ook scholen zijn die vragen of je maar een x aantal hapjes wilt aanleveren ipv voor de hele klas.

Inhoud toon

Gezonde kersthapjes met fruit

Makkelijke watermeloen kerstbomen kersthapjes

Uit een watermeloen snijd je een enorme plak. Hierin snijd je driehoekjes zoals je dat ook met een taart doet. Van de schil laat je vervolgens een stukje over. Eventueel kan je met wat gesmolten chocolade slingers aanbrengen.

Grinch druiven

Dit zijn satéprikkers met een druif, plakje banaan, een stukje aardbei en op de punt een minimarsmallow.

Banaan rendieren

Een variant op de kerstman hoedjes maar dan met banaan. In plaats van de ronde marshmallows kan je hiervoor ook een poffertje gebruiken.

Banaan sneeuwpoppen

Van schijfjes banaan maak je deze sneeuwpoppen.

Sterkebab

Vrolijke stokjes met fruit in vormpjes uitgestoken.

Fruit kerstboom

Door met een stervormige cookiecutter deze sterretjes uit te steken uit stevig fruit zoals watermeloen en appel en deze vervolgens op te stapelen krijg je een stervormige fruit kerstboom.

Aardbei met slagroom kerstmannetjes

Aardbeien & slagroom zijn de perfecte combinatie. Deze kerstmannetjes zien er dan ook superschattig uit. En voordeel van deze kersthapjes is dat ze niet enorm vullen zodat alle kinderen al vol zitten.

Bananenpinguïns

Pinguïns zijn natuurlijk echte pooldieren die we associëren met sneeuw. Ook al leven ze op de Zuidpool, ze passen prima bij een kerstfeestje. Deze pinguïns maak je van een banaan die je in de chocolade doopt en vervolgens met twee oogjes en twee oranje m&m’s afmaakt. Toch nog een beetje suiker dus 😉

Banaan aardbei candy cane

Zoet, maar toch ook weer niet; geïnspireerd op de populaire candy cane is deze zuurstok gemaakt van schijfjes banaan en aardbei.

Fruit Kerstboom 2D

Onder andere bij de Action vind je grote borden / schalen in de vorm van kerstbomen. Ideaal om te vullen met fruit en klaar is je gezonde kersthapje! En dat zonder spiesjes en andere materialen.

Fruit kerstkrans

In plaats van een kerstboom kan je ook een kerstkrans versieren met fruit. Je moet dan wel een kleine ring kiezen omdat het anders al snel te veel wordt.

Of je beperkt het tot mandarijntjes of schijfjes appel die je versiert met granaatappelpitjes.

Fruit kerstboom 3D

Weet je nog van vroeger die satéprikkers met fruit die je in een aardappel stak? Die kan je ook prima met Kerst serveren. Mijn ervaring is dat het niet altijd even makkelijk is vanwege het evenwicht. Je moet echt een goede basis hebben. Maar deze ananas ziet er wel heel goed uit.

Hier steek je vervolgens diverse stukken fruit (eventueel uitgestoken met een koekjesvorm) in met een cocktailprikker, of nog beter je laat je kind dit doen. Zilverfolie eromheen en klaar is je 3D-kerstboom.

Kinder kerst sangria

Oké, sangria is vooral een zomers drankje. Je kan het ook prima verkopen als kindergluhwein 😉 Hiervoor heb je nodig een kan limonade, en een schepje waarmee je bolletjes kan uitscheppen. Van meloen maar ook andere soorten fruit. Deze stop je in de kan met limonade en klaar is je kinderkerstsangria 😉

Groenten hapjes

Komkommer kerstboomprikkers

Een alternatief zijn deze komkommer kerstboompjes om een prikker heen. Je kan ze neerleggen op een bord, of neerzetten in een snacktomaatje, stukje knakworst of wortel.

Komkommer kerstboompjes

Deze rolletjes van komkommer zijn besmeerd met zalmsalade, maar kan natuurlijk ook prima met eiersalade of roomkaas. Deze zijn vrij gelijk opgerold, maar je kan ze ook diagonaal doorsnijden en dan oprollen vanaf de hoge kant zodat er een kerstboom ontstaat.

Gevulde komkommers

Schijfjes komkommers uitgesneden met een vormpje en gevuld met paprika en wortels. Een snel en makkelijk kersthapje.

Komkommer rendieren

Van halve in de lengte doorgesneden uitgeholde komkommers of bleekselderij met pindakaas maak je deze rendieren.

Komkommer / tomaat kerstboom

Komkommers en snacktomaatjes zijn van veel kinderen de favoriete snack; hier kan je natuurlijk ook een mooie kerstboom van maken op een bord en klaar ben je.

Santa caprese

Van snacktomaatjes en een mini mozarella maak je deze mini santa’s. Eventueel kan je nog een blaadje basilicum toevoegen als shawl, maar veel kinderen laten dat liever liggen.

Caprese kerstkrans

Je kan de mozarella, snacktomaatjes en olijfjes ook los neerleggen als een soort krans vorm. Dan kunnen ze alleen pakken wat ze lekker vinden.

Groenten krans

Een alternatief op de charcuterie borden trend is deze krans gevuld met allemaal snackgroentes.

Groenten pizza

Deze pizza is zo vol belegd met groenten dat er weinig ‘pizza’ van overblijft.

Worst / kaas / ei hapjes

Kaas kaarsjes

Heel Nederlands is de combinatie van komkommer, kaas en een zilveruitje. Maar op deze manier wordt het wel heel kerstig gepresenteerd.

Toverstafjes

Als je het echt supermakkelijk wilt houden moet je deze toverstafjes maken, met zoute stengels en een uitgestoken stukje kaas.

Kaas sneeuwpoppen

Niet alleen met marsmallows, maar ook met kaasblokjes kan je deze Kerstman maken. Je maakt ze af met een paar zoute stengels en een druifje.

Kaas kerstbomen

Een alternatief zijn deze kaas kerstbomen van langwerpige blokjes kaas, en de boomstam van knakworst. Het kleurverschil krijg je door verschillende soorten kaas te gebruiken.

Cheesestring kerstmannen

Een variant op de caprese zijn deze kerstmannen van cheesestring kaas.

Rendier kaasjes

Super handig zijn de kaasjes van la vache qui rit, met wat stukjes krakelingen en een olijfje (of smartie) als neus zien ze er heerlijk uit. Dit kan in combinatie met toast, al zijn er vast ook kinderen die dit gewoon zo opeten 😉

Babybel santa

En natuurlijk kunnen de babybel kaasjes dan niet achterblijven; door een deel van de wax te verwijderen en ze te dopen in smeerkaas voor de baard heb je al snel dit effect.

Komkommer, kaas- en worsthapjes

Hollandser dan deze kersthapjes kan niet dan blokjes kaas, plakjes worst en schijfjes komkommer. Op deze manier ziet het er echter toch heel feestelijk uit!

Worst / kaas boompjes

Van rolletjes verschillende soorten worst en kaas al dan niet met groenten zoals wortelreepjes of komkommerreepjes maak je deze kerstboompjes.

Of deze variant met komkommer & knakworst en op de top een snacktomaatje is net iets eenvoudiger.

Knakworst laarzen

Van knakworst maak je deze laarzen, het ‘bontlaagje’ krijg je door ze even in een roomkaas te dippen.

Gehaktbal strikjes

Hoe leuk zijn deze ‘schattige’ gehaktballetjes met een vlinderpasta als shawl en een blaadje basilicum. Het lijkt zo net op een poppetje, maar dan zonder hoofd.

Ei sneeuwpoppen

Van gekookte eieren met wat wortel en zoute sticks of peterselie maak je deze schattige sneeuwpoppen.

Gevulde kersteieren

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om gevulde eieren te maken. Eventueel kan je een druppel groene kleurstof door het eimengsel heen doen, maar geen idee of de kinderen het dan nog lusten. Met wat rozemarijn of peterselie en granaatappelpitjes of kleine blokjes tomaat/paprika maak je een leuke hulstdecoratie.

Ham-kaascrackers

Een snack hoeft niet ingewikkeld te zijn, een cracker met een plakje kaas en ham is in principe al voldoende. Zeker als je deze op elkaar legt en uitsteekt met vrolijke figuurtjes.

Gezonde sandwich kersthapjes

Kerstboompjes

Je besmeert boterhammen met boter en belegt ze met een plakje kaas. In plaats van kaas kan je ze ook prima besmeren met een laagje humus. Hier steek je kerstbomen uit (je houdt dus wel restjes over). Deze beleg je met halve plakken komkommer en klaar is je kerstboomsandwich.

Je kan ze ook dubbel op elkaar leggen met een laagje gezond beleg er tussen.

Rendier sandwiches

Voor deze sandwiches besmeer je boterhammen (wit of bruin of wit en bruin) met een broodbeleg. Je kan hierin variëren met bijvoorbeeld jam, chocoladepasta, pindakaas etc. Vervolgens leg je de boterhammen op elkaar en steek je met een hartjesvorm hartjes uit. De rendier maak je af met twee zoute pretzels, chocolade drops en een rode m&m of skittles.

Venster boterhammen

Van uitgestoken broodsterren kan je ook deze venster boterhammen maken met gezond beleg.

Tosti sterren

De meeste kinderen vinden het superlekker; tosti’s. Gewoon eenvoudige kaastosti’s (zonder ham / varkensvlees ivm halal) en dan vervolgens sterren uitsteken. Makkelijk & lekker.

Ei wentelteefjes

Een variant op de bekende wentelteefjes zijn deze boterhammen met een ei in het midden.

Broodje rendier

Oké, om er 30 te maken ben je misschien wel even bezig. Maar deze broodjes hamburger (miniburgertjes van de gourmet) in de vorm van rendieren zien er wel fantastisch uit. Je gebruikt zoute krakelingen (gebroken) als gewei, een druifje of bes als neus, twee oogjes en tot slot kan je deze kersthapjes beleggen naar eigen keuze. Met een gehaktbal, of toch iets van kaas of worst 😉

Bagel kerstballen

Deze kleine bagels bestrijk je met een creamcheese en beleg je vervolgens met gezonde groenten. Of je laat de kinderen dit doen om er een kunstig geheel van te maken 😉

3d kerstboom sandwiches

Met prikkers maak je deze ‘broodjes’ met verschillende laagjes kaas, worst en brood.

Pannenkoek kerstboom

Van rolletjes pannenkoek maak je deze kerstboom. Zonder poedersuiker en stroop kan dit best ‘gezond’ zijn.

Wraprolletjes kerstboom

Deze kerstboom is gemaakt van schijfjes opgerolde wraps die je op meerdere manieren kan beleggen zodat kinderen het lekker vinden. Daarna opstapelen en klaar is je kerstboom. In plaats van de ‘standaard’ wraps zijn er groene spinazie wraps gebruikt.

Pull brood kerstboom

Deze kerstboom is gemaakt van allemaal kleine bolletjes die tijdens het bakken aan elkaar zijn gaan kleven. Eventueel kan je hier wat beleg of geraspte kaas overheen strooien voor wat extra smaak. Om te eten moeten de broodjes losgetrokken worden.

Kerstboom focacia

Hoe gaaf is deze foccacia met tijm in het midden voor de kerstboom en half doorgesneden snacktomaatjes.

Gezond ‘gebak’ en bladerdeeg kersthapjes

Bladerdeeg sterren

Deze sterren maak je van twee laagjes bladerdeeg met daartussen pesto.

Gevulde bladerdeeg sterren

Deze bladerdeeg sterren zijn gevuld met een gehaktmengsel, maar kan je natuurlijk ook andere ingrediënten voor gebruiken.

Bladerdeeg balletje

Deze bladerdeegsterren kan je ook gebruiken voor op een prikker met een gehaktballetje.

Pizza sterretjes

Uit bladerdeeg steek je deze grote sterren, waar je vervolgens een laagje tomatensaus op smeert en belegt met wat ‘gezonde’ ingrediënten.

Bladerdeeg Engeltjes

Uit bladerdeeg steek je deze kerstengels, die je kan vullen met een vulling naar keuze. Van heerlijke jam met noten, gehaktmengsel of kruidenboter.

Bladerdeeg kerstbomen

Of wat dacht je van deze bladerdeeg kerstbomen met een knakworst die uitsteekt voor de sta.

Bladerdeeg kerstbomen

Recept; Hartige bladerdeeg kerstbomen - Kerstliefde.nl

Van strookjes bladerdeeg met ham maak je deze kerstbomen. Op de top een olijfje, of een snacktomaatje.

Lees ook: Hartige bladerdeeg kerstbomen

Hartige kransjes

Deze stroken van bladerdeeg bestrijk je met tomatenpuree, pesto of kruidenboter om ze vervolgens rond te draaien en er een krans van te maken.

Bladerdeeg candy cane’s

Deze bladerdeeg candy cane’s zijn belegd met kleine pepperoni’s en krijgen daardoor een pizza achtige uitstraling.

Vegetarische filobladerdeeg crackers

Hoe leuk zijn deze crackers gemaakt van filodeeg gevuld met diverse groenten.

Pita kerstbomen

Deze pita kerstbomen maak je met een basis van ronde pitabroodjes. Deze besmeer je met een mix van advocado, sour crème, en zout en peper naar smaak. De kerstbomen versier je met stukjes paprika en een halve zoute stick als stam.

Gevulde bladerdeegbollen

Rol het pizzadeeg uit en steek hier rondjes uit. Schep hier een lepeltje tomatensaus op en wat geraspte kaas. Eventueel nog wat worst en vouw de randen van de cirkel naar binnen zodat je een bol krijgt. Deze leg je in een dennenboomvorm tegen elkaar aan op de bakplaat. Voor een bruine korst even insmeren met wat olie. Bestrooien met geraspte kaas en eventueel wat Italiaanse kruiden. Het deeg afbakken volgens recept. Eventueel serveren met een saus.

Spinazie muffins

Deze muffins zijn gemaakt van bladerdeeg in een cupcake tray en gevuld met spinazie en geraspte kaas.

Mini quiches

Als je een cupcake tray hebt kan je daar ook heel makkelijk miniquiches in maken met bladerdeeg en diverse soorten vulling met groenten en vlees. Daarna een eitje loskloppen en in de oven.

Knakworst kerstkrans

Knakworst in bladerdeeg kerstkrans

Misschien op het randje van ‘gezond’, maar er zit iig geen suiker en andere zoetigheid en kleurstoffen in zijn deze knakworstjes in bladerdeeg gewikkeld rondom een schaaltje met dipsaus.

Sterbrood

Zelfgebakken brood is natuurlijk het lekkerste. Dit ‘brood’ in de vorm van een ster is super lekker gemaakt van brooddeeg met in het midden een heerlijk laagje. Dat kan pesto, tapenade of kruidenboter zijn, maar natuurlijk ook nutella 😉 De punten draai je om zodat de stervorm ontstaat en ter plaatste afgebroken kan worden als kersthapje.

Lees ook: Knakworst bladerdeeg kerstkrans

Bladerdeeg kerstboom

Of wat dacht je van deze kerstboom; met aan de ene kant een groene pesto saus en de andere kant een rode tapenade als alternatief op de nutella bladerdeeg kerstboom.

Meer inspiratie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *