Skip to Content

Elf on the Shelf ideeën met de pop

Elf on the Shelf ideeën met de pop

Het versieren van je woning met de feestdagen is altijd een magisch moment. Je verandert de sfeer van jouw huis helemaal en het is altijd een leuke inleiding op het echte feest. De sfeer tijdens de dagen voor kerst is ook super bijzonder. Je merkt hoe de intensiteit achter het idee van de feestdagen groeit en groeit totdat de dagen aanbreken.

Een leuk idee is het plaatsen van de Elf on the shelf. Is dit jou nog niet bekend en weet je niet zo goed wat je hiermee moet doen, dan zal de uitleg die hierna volgt jou wel helpen. En wie weet heb je extra ideeën voor het versieren van je woning met de kerstdagen?

Betekenis; wie of wat is de Elf on the shelf?

Elf on the Shelf is een kinderboek welke in 2005 werd uitgebracht en werd geschreven door Carol Aebersold, met behulp van haar dochter Chanda Bell. Ook staan er leuke illustraties in het boek van Coë Steinwart. Het boek heeft een leuk en bijpassend kerstthema voor bij de feestdagen.

Het boek is superleuk voor de kinderen en is in rijm geschreven. Het is erg makkelijk door te lezen en te begrijpen voor kinderen.

Ook de illustraties zijn mooi en bij het voorlezen van het boek aan kinderen, zorgt het wijzen naar de illustraties bij de kinderen voor een verhoogde sfeer en beter begrip van het verhaal. De illustraties zorgen er dan ook voor dat hun fantasie de vrije loop gaat. Het heeft ook wel wat weg van het wichtelen wat in veel Scandinavische landen wordt gedaan.

Verhaal Elf on the Shelf

Het verhaal van de Elf on the shelf gaat over verkenningselfen die in dienst staan van de kerstman. Aan de verkennerselfen is de taak toevertrouwd om in huizen te zitten en zich te verbergen. Stilletjes houden zij dan in de gaten wat er in het huis gebeurt en of de kinderen zich netjes gedragen. Elke avond, wanneer de kinderen naar bed gaan, vertrekken de elfen naar de Noordpool en vertellen dan aan de kerstman wat de stand van zaken is omtrent de kinderen.

Voordat het gezin weer wakker is, zijn de elfen alweer terug om hun volgende dienst te beginnen. Vandaar ook het liedje waarin wordt vermeld: “He sees you when you’re sleeping. He knows when you’re awake.”

Doordat de elfen zich elke keer op een andere plek verstoppen, en niemand uit het gezin weet hoe de elf daar is beland, ontstaat er een soort van verstoppertjespel. In het boek staat het avontuur van de elf en zijn relatie met het gezin verder beschreven. Dit is een superleuk verhaal om aan de kinderen voor te lezen.

De regels

Bij de elf horen een aantal ‘regels’;

  • Je mag de elf niet aanraken, want dan verliest hij zijn krachten.
  • Je kan tegen de elf praten en hij zal luisteren, maar verwacht niet dat hij terugpraat.
  • Hij brengt de brieven voor de kerstman naar de Noordpool.
  • Wees lief!

Je eigen elf on the shelf pop maken of kopen in Nederland

Heb je na het lezen van deze tekst erg veel zin om jouw eigen Elf on the shelf traditie te beginnen?

Boek & Pop kopen

Bestel dan het (Engelstalige) boek en de pop online. Je kunt gemakkelijk een bestelling hiervoor plaatsen op Amazon of Bol.com. Nu kun je zelf elke kerst het boek voorlezen aan jouw kind en samen van de illustraties genieten. De elfenpop maakt het verhaal alleen maar leuker. Het verhaal wordt namelijk erg levendig op het moment dat het kindje de elfenpop ziet en in handen kan hebben.

Zelf maken

Een leuke activiteit is om de Elf on the shelf zelf te maken. Zo heb je een leuk handgemaakt poppetje, waar je binnen een handomdraai van kunt genieten. Op het internet staan er heel veel tutorials over hoe je zelf een elf kunt maken. Je kunt er natuurlijk zoveel maken als je wilt. Wellicht een leuk idee om te doen alsof jouw huis vol zit met alleen maar elfen. Wat een elfendrama!

Het is fijn om tradities te hebben waar kinderen zich elk jaar op kunnen verheugen. De Elf on the shelf is net zo een traditie waar je kind naar zal uitkijken en leuke herinneringen aan zal overhouden wanneer hij of zij ouder is. Wellicht zal jouw kind dan deze traditie met eigen kinderen voortzetten!

Tip: Een Nederlandse variant op de Elf on the Shelf in het thema van Sinterklaas is de Kleine Huispiet die ook heel ondeugend kan zijn.

Leuke Elf on the Shelf ideeën voor bij jou in huis

De Elf on the shelf is heel leuk om toepassen in jouw eigen woning. Je kunt erg gemakkelijk de pop kopen en deze zelf verplaatsen van kamer naar kamer en zo de kinderen laten denken dat de elf dit zelf heeft gedaan. De Elf on the shelf kun je ook dingen laten doen.

De aankomst van de elf vanuit de Noordpool!

Plaats je elf in de koelkast. Wanneer jij in de ochtend naar de keuken gaat, doe dan de koelkast open en reageer geschrokken. Jouw kind zal zich natuurlijk afvragen wat er gaande is. Laat dan de elf zien. Jouw kindje zal hier een kick van krijgen. Verzin dan een verhaaltje waarin je uitlegt dat de elf zich vast erg prettig voelde in de koelkast, omdat het op de Noordpool ook heel erg koud is.

Je kunt het ook laten lijken alsof de elf ondeugende activiteiten doet. Zo kun je de woonkamer of toilet rommelig maken en de elf midden in de bende laten liggen. De volgende ochtend doe je dan net alsof de elf een feestje heeft gehad in de woonkamer toen iedereen sliep.

Je kunt ook skittels of m&m’s in het toilet plaatsen en de elf naast de pot neerleggen. De volgende ochtend vertel je dan aan het kindje dat de elf moest poepen en laat je het kindje in het toiletpot kijken. Oei Oei, de elf heeft niet doorgespoeld, bah!

Of wat dacht je van in de keuken een eitje bakken; deze eitjes zullen de kinderen vast wel lekker vinden. En dat gereedschap…

Deze elf houdt wel van een spelletje.

In de fruitschaal voelt hij zich ook helemaal op zijn plek.

Een privé indoor poolparty zal vast ook veel punten scoren.

Ohoh, de bandiet!

Met een beetje creativiteit maak je zijn eigen iglo waar hij zich kan verstoppen.

Dat zijn een bijzondere kauwgombellen!

Dat is nog eens een handig elfje!

Sleetje rijden; ik denk dat je kind ook wel zo’n slee zou willen van zuurstokjes!

Oeps, de kerstboom is ook wel heel erg verleidelijk!

En nog een oepsje… Ze zijn wel heel ondeugend! Nu maar hopen dat het niet de favoriete pop van dochter was.

Ergens doet me dit denken aan Olaf met het lied Zomer…

Het hoeft niet altijd heel groot te zijn; in deze dierentuin lijkt het wel de omgekeerde wereld.

Heel creatief van de Elf; maar wie gaat dat allemaal opruimen…

Zou jouw kind deze limonade lusten?

Als ze stout zijn geweest…

Dat is nog eens een lieve elfenfamilie! Zelfs aan de hond is gedacht.

Voor de sportieve elf.

Marsmallows roosteren

Hoe kom je nu de kamer uit? Of in?

Je kind zal vast ook wel voorgelezen willen worden door de elf.

Een prachtig kunstwerk met scheerschuim!

Sneeuwengeltjes maken.

Als de elf cadeautjes probeert in te pakken.

Selfies maken.

Het is duidelijk wie hier de baas is.

Ik denk dat je kind ook wel in dit bad zal willen duiken.

Zakloopwedstrijdje; wie zal er winnen?

Hoe lang zal het duren voor de kinderen hem hier hebben gevonden?

Een echte astronaut!

Meer inspiratie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *