Skip to Content

Bladerdeeg kerstboom met nutella (of andere hartige vulling)

Bladerdeeg kerstboom met nutella (of andere hartige vulling)

Een echte ster tijdens kerst is de bladerdeeg kerstboom. Deze is relatief makkelijk te maken, de kinderen zijn er dol op en het ziet er ook nog eens indrukwekkend uit. Driedubbel succes dus! Deze is ideaal om te maken voor tijdens de kerstdagen thuis, maar kan ook makkelijk mee als kersthapjes school voor het kerstontbijt of kerstdiner. Je kan hem ook prima een dag van te voren bereiden zodat je niet last minute nog van alles moet regelen.

Ingrediënten bladerdeeg kerstboom

Voor deze bladerdeeg kerstboom heb je maar een paar ingrediënten nodig; less is more zullen we maar zeggen ;-)

  • 2 Bladerdeegvellen (mijn voorkeur gaat uit naar rechthoekige pizzabladerdeeg maar ook ander bladerdeeg is geschikt)
  • Nutella hazelnootpasta
  • Opgeklopt ei
  • Eventueel poedersuiker, smarties, gesmolten chocolade of andere ‘decoratie’

Bereidingswijze bladerdeeg kerstboom

Bladerdeeg kerstboom met nutella (of andere hartige vulling)
  1. Je verwarmt de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van het bladerdeeg.
  2. Dan rol je het eerste vel van het bladerdeeg uit op de bakplaat (met bakpapier ertussen natuurlijk).
  3. Deze besmeer je met een dun laagje nutella. Dit zal gaan smelten in de oven, dus probeer dikke klodders te vermijden.
  4. Vervolgens rol je het tweede vel met bladerdeeg er over uit en drukt deze een beetje aan.
  5. Met een scherp mes snij je een driehoek van het bladerdeeg, met de smalle zijde als onderkant van de boom, en de top in het midden van de andere korte zijde.
  6. Vervolgens draai je de ovenplaat met de brede onderkant naar je toe en de punt van je af. Met het mes snij je horizontaal om de paar cm een inkeping richting het midden. Hou in het midden minimaal 4/5 centimeter over voor de stam.
  7. Vervolgens twist je alle losse stroken en legt deze weer neer op de bakplaat.
  8. Eventueel kan je het restant van het ongebruikte bladerdeeg gebruiken om sterren uit te steken om de kerstboom mee te versieren.
  9. Met het opgeklopte ei bestrijk je de bovenkant van het bladerdeeg zodat er een mooie goudbruine korst ontstaat.
  10. Daarna bak je het volgens het recept van de verpakking af in de oven en laat dit even afkoelen.
  11. Eventueel kan je er voor kiezen om de kerstboom te voorzien van wat gezeefde poedersuiker, smarties er over heen strooien als kerstballen of met gesmolten chocolade of glazuur slingers maken.
Bladerdeeg kerstboom met nutella (of andere hartige vulling)

En klaar is je bladerdeeg kerstboom! Zeker weten dat je hier succes mee zal scoren!

Variaties op de bladerdeeg kerstboom

Vind je nutella te zoet en wil je liever een hartige variant maken, of zoek je iets wat je voor volwassenen kan maken? Naast chocolade kan je natuurlijk nog veel meer ingrediënten gebruiken om het bladerdeeg mee te beleggen. Zolang het maar smeerbaar is.

Wat dacht je van:

  • Pizza bladerdeeg kerstboom met tomatensaus en dun gesneden ingrediënten zoals paprika als slingers en kleine cervelaat worstjes, cherry tomaatjes of jalapeno pepertjes.
  • Quick pizza saus
  • Groene pesto / roomkaas met sesamzaad er overheen
  • Tapenade en geraspte kaas
  • Mascarpone en kaneel
  • Cranberryjam met pistache en gedroogde cranberry’s
  • Appeljam, basterdsuiker en kaneel
  • Spinazie a la creme (uit vriesvak)
Linda van Aken