Skip to Content

Alternatieven voor een kerstboom

Alternatieven voor een kerstboom

Een kerstboom hoort voor veel mensen toch wel echt bij het kerstgevoel. Maar er kunnen redenen zijn om dit jaar geen boom te willen. Wat zou je dan kunnen doen om toch je huis wel in die kerstsferen te krijgen?

Lees ook: Vanaf wanneer mag je de kerstboom opzetten of kan je echte boom kopen?
Lees ook: Soorten kerstbomen en hun eigenschappen

Lichtjes en kerstballen

Een kerstboom zorgt vaak voor veel mooie lichtjes in huis, wat meteen voor een fijne sfeer zorgt. De schittering van de kerstballen zorgen voor extra ‘kerstgeluk’. Nu kan je dat natuurlijk ook prima voor elkaar krijgen zonder kerstboom. Als je er maar voor zorgt dat de lichtjes schijnen op de glimmende oppervlakte van de kerstballen.

Je zou grote glazen vazen of stolpen kunnen vullen met glimmende kerstballen en hier een snoer met lichtjes doorheen laten lopen. Deze vazen en stolpen zet je op verschillende plekken neer in je kamer. In een donker hoekje of juist midden op tafel.

Kies uiteraard als kleur van de kerstballen zoals de rest van je kerstdecoratie is. Zo maak je er een mooi geheel van! Eventueel verfraai je alles met wat kersttakken (kan ook nep, als je geen naalden in huis wilt), dan kom je heel dichtbij de kerstboomsfeer.

Een boom van lichtjes

https://nl.pinterest.com/pin/345229127698330729/

Maak het silhouet van een kerstboom na met een lichtjessnoer langs je muur. Alleen dat maakt het al gezellig. En je hebt meteen toch lichtjes in huis. Een lichtjessnoer is te koop in allerlei verschillende uitvoeringen. Niet alleen qua hoeveelheid lampjes, maar ook hoe groot de lampjes zijn en wat voor kleur licht ze verspreiden!

Overigens kan je ook gaan voor een ‘lichtjesboom’. Deze is gewoon te koop en het ziet er een beetje uit als een kale winterboom, maar dan met lichtjes. Ze zijn ook buiten neer te zetten, dus heb je geen boom in je tuin die je kunt volhangen met lichtjes, dan zou dit ook nog een idee zijn!

Versier je kamerplant

https://nl.pinterest.com/pin/194147433923860148/

Heb je een grote kamerplant in je huis staan? Waarom gebruik je die niet gewoon als kerstboom? Lichtjes zijn er vast wel in te hangen en misschien heeft de plant wel dusdanig stevige bladeren dat je er heel lichte kerstdecoratie aan zou kunnen hangen? Maar dat hangt helemaal af van het soort plant dat je natuurlijk hebt….

Blokjesboom

https://nl.pinterest.com/pin/194147433911948945/

Oké, zo zal de boom niet heten, maar ik moet echt denken aan een bouwwerk van Kapla blokjes als ik dit zie. Een boom die bestaat uit houten latjes. Geen enge naalden die prikken, giftig zijn en je hele huis doorzwerven en toch kan je het ding versieren. Vind je het toch wel kaal zo? Met mooie slingers wordt het vast nog een stuk mooier!

Kunstwerk aan de muur

https://nl.pinterest.com/pin/194147433911836649/

Allerlei kerstdecoratie kan je zo aan de muur hangen dat het de vorm van een kerstboom krijgt. Zeker weten dat dit de grote eyecatcher van je woonkamer wordt! En je kunt het helemaal invullen zoals je zelf wilt. Hou je van een witte kerst? Dan kies je voor allemaal witte accessoires. Of ga je bijvoorbeeld voor traditioneel rood en groen?

Fruitkistje als kerstboom

https://nl.pinterest.com/pin/194147433911816641/

Dit idee is heel goed zelf te maken. Een fruitkistje scoren en dan kan je heel eenvoudig het kerstboompje erop aanbrengen. Je kunt het overal neerzetten en uiteraard zo versieren als je zelf wilt. Je zou er ook meerdere kunnen maken, zodat je op meer plekken in je woonkamer een klein ‘boompje’ hebt staan!

De huishoudtrap als boom

https://nl.pinterest.com/pin/194147433911681362/

Je moet er maar opkomen: je huishoudtrap omtoveren tot een kerstboom! Hoe leuk is dit! Door de dwarsbalken die erop gelegd zijn kan je er meteen van alles op uit stallen. Daarmee zou het zelfs een leuke, originele plek kunnen zijn voor een kerstdorpje! Natuurlijk heeft een houten trap hierin de voorkeur, want dat brengt uiteraard wel veel meer sfeer.

Een boom voor de leesfanaat

Een kast vol boeken? Mooi, die kan je dan nu mooi gebruiken. Stapel ze zo op dat je een echte boom krijgt en geniet als leesgek van dit boeiende uitzicht! En ja hoor, je kunt hier prima een lichtjessnoer langs voeren.

Boom van pagina’s

Ehm, ben je juist een boek zat? Scheur (knip) dan de blaadjes in stukjes zoals je op dit voorbeeld ziet. Vierkant dus, in steeds kleinere formaatjes. En rijg ze aan een stokje. Zo heb je een papieren kerstboom in een pot.

Helemaal geen boom

https://nl.pinterest.com/pin/194147433909911935/

Tot nu toe zijn we toch een beetje blijven hangen bij een boom. Maar misschien heb je wel gewoon helemaal niks met die boom. Je kunt ook kiezen voor een heel andere manier van kerstdecoratie in je kamer, waarbij een boom helemaal niet voorkomt.

Heb je een schouw? Dan kan je je natuurlijk helemaal uitleven met mooie kerstsokken en allerlei kerstdecoratie eromheen. Op de foto staan wel weer een paar nepboompjes erbij, maar dat hoeft op zich niet.

Kunst aan de muur

https://nl.pinterest.com/pin/194147433909504904/

Hou je wel van anders en van kunst? Misschien is dit dan wel hét idee voor je. Verf op canvas een boom op een manier die jou aanspreekt en zet die tegen de muur aan. Decoreer je ook nog om het schilderij heen met allerlei kerstspulletjes, dan heb je toch een bijzonder hoekje in huis.

Takkenboom…

Ga op zoek naar grote takken en zet deze tegen elkaar aan, zoals je op de foto ziet. Verbind ze bovenin, zodat ze vast blijven staan. De takken ga je wel eerst aankleden met stof, verven of inpakpapier erom heen doen. Kies je voor kerstprintjes en kerstkleuren dan heb je toch echt een kerstboom idee.

Een kerstballenboom

Maak een mal in de vorm van een kerstboom. Deze leg je op het board waar je de ballen op gaat plakken. Dit board smeer je in met sterke lijm en dan is het een kwestie van de mal opvullen met de ballen. Kies voor verschillende groottes en uitvoeringen om het een leuk effect te geven.

Wees er zeker van dat alles goed vastzit voordat je de mal gaat verwijderen! En voilà, je hebt een prachtig kunstwerk met kerstballen in kerstboomvorm…

Of met inpakpapier

Eigenlijk te simpel voor woorden, maar wel leuk. Je kunt ook kiezen voor inpakpapier in plaats van kerstballen. Zorg voor een stuk jute en een mooie, brede lijst. Op het jute plak je nu gewoon het inpakpapier in rolletjes!

Meer inspiratie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *