Skip to Content

Adventskalender maken; 32 ideeën van papier, wc rollen en andere materialen

Adventskalender maken; 32 ideeën van papier, wc rollen en andere materialen

Zodra de feestdagen van december weer in zicht komen, worden massaal adventskalenders gekocht. Hiermee kan worden afgeteld naar de daadwerkelijke kerstdagen. De traditie van advent bestaat al heel lang. Vooral kinderen vinden het erg leuk, om elke dag in december een vakje open te mogen maken.

Dat kinderen zich daar zo op verheugen is ook niet zo vreemd, want in de meeste gevallen bevindt zich achter het luikje een traktatie of een klein speeltje. Door het succes van de kalender zijn ze vandaag in ontzettend veel variaties te krijgen. Maar waarom zou je een kant en klare versie kopen als je zelf ook een unieke adventskalender kan maken?

Lees ook: Gratis printable adventskalenders

Adventskalender maken

Wil jij echt origineel voor de dag komen, dan maak jij je eigen persoonlijke versie. Niet alleen kan je zo heel gericht een kalender maken die past bij jouw smaak, het is ook nog eens een leuke activiteit. Het maken kan je al dan niet samen met je kinderen doen. Zo wordt de aanloop naar kerst een stuk leuker.

Het is goed om flexibel te zijn in je manier van denken. Een adventskalender kan namelijk om de meest uiteenlopende manieren worden vormgegeven. Om alvast wat inspiratie te geven, hierbij een aantal mogelijkheden voor het maken van een adventskalender.

Activiteitenpot

Maak 24 briefjes met leuke activiteiten voor iedere dag van de maand eentje die je dan gaat trekken.

Adventskalender tak met cadeautjes

Afhankelijk van jouw interieur kan je de tak al dan niet een kleurtje geven. Zorg dat je hem voorziet van 24 spijkertjes en hang hem dan aan je muur. Als je aan elk spijkertje een cadeautje hangt, in dezelfde kleur als de tak, bereik je een heel bijzonder effect. Zorg dat je de nummers juist niet op volgorde hangt. Hiermee voorkom je een lege plek na een week openen. Knip elke dag een presentje los. De tak kan je best laten hangen. Zo kan je er voor andere gelegenheden ook gebruik van maken.

Kerstboom van dozen

Wil jij echt uitpakken, letterlijk en figuurlijk? Kies dan voor een kerstboom van dozen. Plak 24 vierkante dozen aan jouw muur in de kleur die jij mooi vindt. De deksels kan je naar wens opvrolijken met een ster of gewoon een cijferaanduiding. In de doos kan je dan het presentje stoppen. Zo blijft de muur mooi intact, ook als er al diverse verrassingen zijn uitgepakt. Door de dozen te bevestigen met dubbelzijdige tape, kan je de adventskalender na gebruik eenvoudig loshalen. Zo voorkom je beschadigingen aan je muur.

Huisjes met licht

Een mooi effect is te bereiken, door op een bestaande plank aan de muur, 24 huisjes te zetten die allen voorzien zijn van verlichting. Zo krijg je het effect van een idyllisch straatje. In elk huisje kan je een surprise stoppen. Het huisje kan je vervolgens weer terugzetten. Zo houd je de hele maand december een geweldige lichtbundel aan je muur en is het echt elke dag feest.

Of deze ook met huisjes en verlichting.

Houten ladder met zakjes

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een houten ladder in de huiskamer staan. Deze is meestal puur ter decoratie. Hier kan je op een eenvoudige manier een adventskalender van maken. Plaats hiervoor op elke trede een aantal mooie zakjes van papier of jute en voorzie deze van een nummer. Je kan de zakjes natuurlijk een extra leuke uitstraling geven door er een kerstbal van plastic aan te bevestigen. Ook hier geldt, dat het mooier is om de nummers niet op volgorde op de trap te bevestigen. Zo blijf je een feestelijk effect houden, de hele decembermaand door.

Plastic zakjes aan de muur

Een grappig effect valt te bereiken door plastic zakjes met zipsluiting in de vorm van een kerstboom aan je muur of deur te bevestigen. De zakjes zijn immers doorzichtig, waardoor al te zien is wat er in het zakje zit. Stop in elk zakje een kleine kerstversiering. Door elke dag een zakje te openen en de inhoud in je kerstboom te hangen, wordt je boom richting de feestdagen elke dag een beetje voller.

Kapstok met zakjes

Een adventskalender maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Pak gewoon een houten kapstok en hang deze aan een spijker aan de muur. Bevestig hier vervolgens 24 zakjes aan met een stuk jute touw. Zorg voor een mooi effect, door de zakjes niet allemaal op dezelfde hoogte hangen. Zo krijg je een mooi gevarieerde hoogte en blijft de kapstok ook na 2 weken nog leuk om naar te kijken. In de zakjes kan je dan de kleine cadeautjes stoppen. Door hier een leuk miniknijpertje op te doen in rood of groen, heb je gelijk bijgedragen aan de kerstsfeer.

Kleedhanger

Geen kapstok dan is een kledinghakker ook meer dan voldoende. Door te variëren met de lengte van de touwtjes zijn ze toch allemaal goed zichtbaar.

Deze stok is gemaakt in koper en roze tinten. Met kaarten, sterrendoosjes maar ook ornamenten.

Minimalistische adventskalender

Heel minimalistisch maar ook heel stijlvol deze doosjes met groene kerstboompjes en rendieren versierd met touwtjes en led-lichtjes.

Andere ideeën

Achter een raamhek met papieren zakjes.

Kerstsokken

Natuurlijk mag een kerstsok niet ontbreken met Kerstmis; dus hoe passend is dan deze adventskalender in kerstboom vorm.

Kerstzakken

Of wat vindt je van deze zakken van de kerstman? Met natuurlijk de kerstman on top.

Enveloppen calender

Niet zo creatief? Plak dan 24 enveloppen op een kartonnen of houten achtergrond en vul ze met spreuken, quotes of activiteiten. Eventueel kan je hem nog verder versieren met stickers oid.

Schoenenzak als adventskalender

Bij de Ikea koop je deze schoenenzakken die je kan versieren met een rood landje en vullen met cadeautjes, lekkernijen of andere dingetjes.

Adventskalender in een mandje

Het hoeft niet allemaal heel groot en origineel; een adventskalender gemaakt van losse zakjes waar je iets in stopt als een cadeautje of een opdracht zal ook hoge ogen scoren.

Kerststerren

Het kost even wat tijd om deze kerststerren te maken, maar hij ziet er wel echt heel gaaf uit.

Kleurrijke adventskalender

Natuurlijk kan de adventskalender ook vrolijk wat kleur bevatten.

Adventskalender krans

Nog een adventskalender creatief met toiletrollen en crêpe-papier. Die in een krans vorm.

Vakjeskast

Het voordeel van deze adventskalender met bakken is dat hij nog een keer gebruikt kan worden.

Emmertjes

Heb je nog emmertjes over dan is dit ook een perfect idee.

Kaarsen adventskalender

Een adventskalender met kaarsen van toiletrollen of andere ronde verpakkingen.

Takken met adventskalender

Takken met ingepakte cadeautjes in een pyramide.

Papieren bekers op hout

Pak een houten plank die geschikt is om op te hangen of op een dressoir te zetten. Eventueel verf je deze in een kleur die je mooi vindt. Zorg dat je papieren koffiebekertjes hebt en verf die vervolgens in een kleur die past bij het hout. Als het verf gedroogd is, kan je de nummering aanbrengen. Dit kan op vele manieren.

Je kan er voor kiezen om hier stickers op te plakken maar je kan ook een sjabloon gebruiken en het cijfer er met verf opspuiten. In de bekertjes kan je vervolgens ingepakte presentjes stoppen. Houd je van eenheid, dan verpak je alle surprises in hetzelfde papier of folie. Vind je het juist leuk om te variëren, dan gebruik je meerdere vormen van verpakking.

Wc rolletjes cadeautjes

Wat lege toiletrollen die je naar binnen vouwt en dan versiert met stickers en klaar.

Kerstboom van wc rolletjes

Een leuke bezigheid met kinderen is een adventskalender maken van lege wc rolletjes. Je kan deze verven maar ook neutraal gebruiken. Kies je voor het laatste, dan kan je de wc rolletjes door je zoon of dochter laten lijmen.

Als jij in kaart hebt gebracht, hoe de vorm van de boom moet worden, dan is het plakken goed te doen voor de kleintjes. De boom die je zo maakt, kan gewoon ergens worden neergezet. Als je hier per dag iets lekkers of leuks in stopt, in bijvoorbeeld een zakje of een tissue, is het voor jouw kinderen elke dag kerst.

Nog een adventskalender met toiletrollen maar dan onder elkaar.

Of deze in huisvorm.

Adventskalender van LEGO

Natuurlijk mag een adventskalender van lego ook niet ontbreken in dit overzicht.

Veel knutselplezier!

Meer inspiratie vind je hier.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *