Skip to Content

4 cadeautjes regel

4 cadeautjes regel

Heb jij al eens gehoord van de 4-cadeautjes regel? Nee, lees dan vooral verder voordat je zolder, of de bergruimte bij oma en opa of overal en nergens vol ligt met cadeautjes voor Kerst of Sinterklaas. Meer is namelijk niet altijd beter.

In principe heb je aan vier cadeautjes voldoende om je kinderen fijne feestdagen te bezorgen. Nu ben je er ook op tijd bij, dus kan je het nog prima afstemmen met de rest van de familie hoeveel en wat. Voordat oma losgaat omdat ze bang is dat ze de kleinkinderen niet genoeg verwent.

4 cadeautjes regel

Eigenlijk is de 4 cadeautjes regel heel eenvoudig. Het zal je niet verbazen dat deze uit Amerika is overgewaaid. Origineel wordt het dan ook wel ’the four gift rule’ genoemd. Waarbij de regels zijn:

1 thing they want
1 thing they need
1 thing they wear
1 thing they read

Oftewel, vertaald naar het Nederlands wordt dat:

1 ding dat ze willen
1 ding dat ze nodig hebben
1 ding dat ze dragen
1 ding om te lezen

Megahandig dus als je op cadeautjesjacht gaat. Dan hoef je niet langer na te denken over wat je nu moet kopen voor wie.

Wat ze willen

Zo kunnen ze zelf aangeven wat ze graag willen, dit kan iets zijn waar ze al een tijdje om vragen en wat groter is en dus prima door een (hulp)Sinterklaas gegeven kan worden. Met hulp van oma of opa bijvoorbeeld. Misschien is er ook wel een rage waar ze graag aan mee willen doen maar jij niet ziet zitten. Dit cadeautje mogen ze echter zelf kiezen! Bijvoorbeeld door dit te laten aankruisen in een magazine. Natuurlijk kan je ze gewoon vrij laten, maar je kan ze ook de tip meegeven dat Sinterklaas heel veel cadeautjes moet kopen en het dus beter niet te duur moet zijn.

Wat ze nodig hebben

Kinderen hebben altijd wel iets nodig, iets nuttigs dat ze ook gaan gebruiken. Als de andere drie iets kleins zijn, kan dit iets groots zijn zoals een nieuwe fiets, maar ook nieuwe gymschoenen of lunchtrommel. Maar ook iets leuks zoals een nieuwe set kleurpotloden kan hier onder vallen.

Wat ze dragen

Dan komen we aan bij de kleding. Het lijkt misschien achterhaald om sokken te geven. Maar het kan wel enorm praktisch zijn. Datzelfde geldt voor een nieuwe pyjama, onderbroeken met een briefje van de Sint dat hij zo trots is dat ze op de wc plassen of een nieuw jurkje of kledingstuk dat je zo mooi vindt en ze goed met Kerstmis kunnen dragen.

Om te lezen

Tja, dat kan natuurlijk een boek zijn. Een mooi prentenboek, voorleesboek om ’s avonds voor te lezen tijdens het naar bed brengen of een boek dat ze zelf kunnen lezen.

Voor kinderen hoeft het tenslotte niet altijd speelgoed te zijn wat ze op die dag uitpakken. Vaak staat het uitpakken als activiteit op zich centraal. Daarnaast is het een voordeel als ze maar één stuk speelgoed krijgen (als ze dat zelf op hun verlanglijstje plaatsen) om daarmee te gaan spelen en niet meer weten wat ze moeten kiezen om te spelen.

Natuurlijk kun je ook een budget opstellen voor deze vier cadeautjes per kind zodat het ook leuk blijft voor de portemonnee.

Geschikte cadeautjes vind je hier.

Om te doen

Eventueel kan je er nog een vijfde cadeautje aan toevoegen; iets om te doen. Denk aan kaartjes voor een leuke activiteit zoals een dierentuin of een show in de kerstvakantie. Eventueel kan je ook kiezen voor een abonnement voor het komende jaar; zoals een pretpark of een museumjaarkaart.

Lees ook: Belevenis cadeau tips; leuk om te geven en te krijgen

Had jij al eens van deze 4 cadeautjes regel gehoord? Weet jij al wat je gaat kopen?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *